Stresszoldó autó a Fordtól

A Tudatosság nevű tanulmányautó csökkenti a stresszt, és kellemesebbé varázsolja az utazást

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olyan trükköket tud a "tudatos" Kuga mint például az utastéri levegő higiénikus megtisztítása a beszállás előtt, az elektromosan aktiváló ülés, ami stimulálja a légzés és a szívverés sebességét, vagy éppen a tudatos vezetést segítő útmutatások.

Már jelenleg is működtet Mindfulness Clubot a Ford, ahol a cég munkatársai világszerte elsajátíthatják a tudatosság módszereit és a meditációs technikákat. A vállalat „Share the Road” kampánya is ennek szellemében működik, megtanítva a közlekedőknek, hogy figyelhetnek egymásra a forgalomban, biztonságosabbá téve ezzel az utakat mindenki számára. „Maga az autó nem egy tudatos szerkezet. De az, ahogyan használjuk, nagyon is tudatossá formálható. A Ford azért alkotta meg ezt a tanulmányautót, hogy az autósok tudatosabbá és figyelmesebbé válhassanak. Innovatív funkcióival és céltudatos technológiáival a márka új megoldásokat kínál a vezetők és az utasok számára, hogy egy Fordban utazva tudatosabban közlekedhessenek – nemcsak az országutakon, hanem az élet útjain is” - mondta Mark Higbie, a Ford Motor Company főtanácsadója, aki segített a tudatosság fokozásában a Ford-munkahelyeken. De hogyan is működik ez egy autón belül? A kulcs a higiénikus és harmonikus tér, a kellemes hangulat, a megnyugtató hanghatások, illetve a nyugodt és felfrissítő utazás. A higiéniában segít az a tisztítási folyamat, ami a távirányítós kulccsal vagy egy telefonos alkalmazással aktiválható. Ilyenkor a rendszer tiszta, friss levegővel „öblíti át” az utasteret a klímaberendezés segítségével, még mielőtt beülnénk az autóba. Egy szűrő szinte minden port, szagot, szmogot, allergén anyagot és baktériumméretű részecskét eltávolít. Az UV-C fénykibocsátó diódák pedig elpusztítják a vírusokat és kórokozókat az okostelefonok, a kijelzők és a kabin felületein.
Hirdetés
Emellett a hangulatvilágítás és a megfelelő hőmérsékletű klimatizálás segítségével különböző atmoszférát lehet teremteni az utastérben, például friss reggelek hangulatát, vagy akár a kék, esetleg a csillagfényes éjszaka nyugalmát Továbbá a vezetőülés képes stimulálni a légzésünket és a szívverésünket, sőt ezekről visszajelzést is ad a műszerfali kijelzőn. A vezető szívverését és egyéb fiziológiai jellemzőit a testen viselhető berendezések is folyamatosan figyelik, és az ülésbe épített eszközökkel, illetve a hangulatfények megfelelő megválasztásával lassítható a pulzus. A mérnökök arra is gondoltak, hogy egy-egy ijesztő helyzet után az adaptív klímavezérlés megnyugtató, hűvös levegőt fújjon az utastérbe. Például, ha a vezetősegítő technológia segített elkerülni egy közlekedési balesetet. Jutott még szieszta funkció is a stresszoldó Kugába. Ez jól jön a hosszú utak közben beiktatott szünetekhez, ilyenkor a síkba fektethető ülés, a nyaktámasz és az audiorendszerből áradó, megnyugtató zene segít, hogy a vezető egy kellemes szunyókálás után felfrissülve ébredjen. Végül az ilyen alkalmakkor, az erre kidolgozott útmutatásokat követve a vezető és az utasok jógagyakorlatokat vagy könnyű gimnasztikát végezhetnek, és egy rövid meditációval frissíthetik fel magukat.
Hirdetés
"Ezek a testet és lelket egyaránt felfrissítő vezetősegítő rendszerek ‘énidővé’ változtatják az autózással töltött időt” - vélekedett Carsten Starke, a Ford Európa utastéri anyagokért és érzetekért felelős szakembere. “Ráadásul azok a módszerek, amelyeket egy ilyen autóban megismer és begyakorol az ember, később az élet más területein is alkalmazhatók, így nemcsak a mindennapos vezetés élményét javítják.” A Ford meggyőződése, hogy a tudatosság meghonosítása az autótechnológiában hasznos információkat nyújthat a jövő elektromos és önvezető járműveinek megtervezéséhez, hogy az utasok sokkal hasznosabban és kellemesebben tölthessék majd el az utazás és az akkumulátor-feltöltés idejét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?