Szemétből is lehet autógumit gyártani

Újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készít gumiabroncsokat a Continental

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már piacon vannak a Continental gumiabroncsai, amelyeket újrahasznosított PET-palackok segítségével gyártottak.

A Continental az első gumiabroncsgyártó, amely nagyüzemben kezdi meg az újrahasznosított poliészterfonal gyártását, amelyet PET-palackokból állítanak elő egy új eljárással. Először a Continental PremiumContact 6 és EcoContact 6 nyári gumiabroncsokhoz, valamint az AllSeasonContact abroncsokhoz használják az anyagot, így teljes mértékben kiváltják a hagyományos poliésztert a szóban forgó gumiabroncsok vázában. Egy szabványos abroncs-készlethez nagyjából 40 újrahasznosított PET-palack anyagát használják fel. A Continental 2021 szeptemberében mutatta be saját fejlesztésű ContiRe.Tex technológiáját, amely során poliészterfonalat alkalmaznak. A használt PET-palackokból ezt bármiféle közbenső kémiai lépés nélkül nyerik ki, ennek köszönhetően a technológia sokkal hatékonyabb, mint más módszerek, amelyek során a PET-palackokat nagy teljesítményű poliészterfonalakká dolgozzák fel. A technológiához használt palackok kizárólag olyan régiókból származnak, ahol nem működik zártrendszerű újrahasznosítás. A speciális folyamat részeként a palackokat a kupak eltávolítása után szétválogatják, és mechanikai úton megtisztítják. A gépi aprítást követően a PET-palackokból először granulátumot, majd végül sodort poliészterfonalat készítenek.
Hirdetés
Az új technológia ContiRe.Tex néven fut, az ezzel a megjelöléssel készült gumiabroncsok oldalfalán egy speciális logó is látható, és egyelőre csak a Continental portugáliai, lousado-i abroncsgyárában készülnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?