Te tudod mi az az okoszebra? Már 250 van belőlük itthon!

Átadták a 250. okoszebrát, amely a felmérések szerint jelentősen növeli a gyalogosok biztonságát

Kutatások szerint a magyar autósok a kelleténél ritkábban állnak meg, ha a zebrán elsőbbséget kell adni a gyalogosoknak. Az okoszebrák ezt a problémát hivatottak megoldani - a statisztika szerint igencsak nagy sikerrel.

Néhány éve kezdték el telepíteni országszerte a SafeCross okoszebrákat, április 13-án pedig Debrecenben immár a 250. ilyen gyalogátkelőt élesítették. A technológia lényege, hogy a sima fehér csíkozást néhány útburkolatba helyezett LED prizmával egészítik ki, amelyek a hozzájuk kötött érzékelők segítségével már akkor elkezdenek villogni, amikor a gyalogos az átkelőhöz ér, de még nem lép le az úttestre. Az okoszebrákat fejlesztő Pearl Enterprises szerint erre azért van szükség, mert az autósok már 50 km/órás sebességnél is csupán az átkelők 60 százalékát, a középső szakaszát látják élesen. Ezzel szemben a két szélét csak homályosan, pedig a gyalogosok éppen onnan érkeznek, vagy ott várnak, amíg biztonságosan áthaladhatnak. A felmérések szerint az autósok megállási szándéka az ilyen zebráknál 76 százalék, míg a hagyományosaknál mindössze 55 százalék.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?