Téli autómosás – tényleg kell? És hogyan?

Autómosás télen – kellemetlen, de nem kihagyható

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyáron kellemes pancsolás, télen kötelező mutatvány az autómosás. Megírjuk miért.

A nyaranta az autókra rakodó kosz mennyiség szinte elhanyagolható a télihez mérten. Ilyenkor ugyanis az utakra szórt só, illetve a talajról felhordott sár és a csaknem állandó nedvesség egyre vastagabb rétegként rakódik a karosszéria látható, és ami a még nagyobb baj, nem látható részeire is. Kívülről is sokszor megfigyelhető, hogy a vaskosan kosszal borított lemezek csak nagyon lassan száradnak meg, a padlólemez és a kerékjáratok pedig télen szinte sosem száradnak ki, ráadásul nem csak a nedvesség, az útról felcsapódott só is jelentősen elősegíti a korróziót.
Télen tehát nem csak esztétikai szempontból, hanem a karosszéria védelméért is fontos az autómosás. Legyinthet sokszor az ember, rendben, hogy fontos, de mínusz fokokban kinek van kedve kocsit mosni, még a gépi mosókból kiállva is azonnal ráfagy az autóra a szárítás után fent maradt néhány csepp, az ajtók, ablaktörlők pedig gond nélkül fagynak be és még rosszabb a helyzet, ha valaki az alsó mosáshoz legcélszerűbb gőzborotvákkal próbálkozik, tuti a gyors fagyás. Apró, de nagyon is hatásos trükk, ha mosás után garázsba állunk. Nem kell sajátba, ha mélygarázsba parkolunk, ott biztosak lehetünk benne, hogy külső mínusz fokok esetén is fagypont feletti a hőmérséklet és akár egy bevásárlás, pláne egy mozi alatt, gond nélkül kiszárad az autó. Ellenben, ha híg, sós, latyakos kosszal borított az autó, akkor nem érdemes fűtött garázsba állni, ugyanis a melegben, pláne zárt, párás légtérben, a hideghez mérten exponenciálisan gyorsabb a korrózió. Így, ha meleg garázs az úti cél, a legközelebbi benzinkúton érdemes megejteni egy gyors mosást. Érdemes egy törlőkendőt is rendszeresíteni, ezzel nem csak cseppmentessé tehető a karosszéria száradása, az ajtótömítéseket áttörölve minimalizálható a befagyás esélye.
Noha a téli, maró, a fém alkatrészek rozsdásodásáért felelős kosz letakarítására a gőzborotvás, nagy nyomású vizes alsó mosás a legjobb, a legalaposabb és a legkevésbé fagyásveszélyes mosást télen a forró vízgőzzel tisztító EZWash[/url] hálózata nyújtja. A 102 fokos vízgőzzel és egyedi mikro-szálas kendőkkel dolgozó hálózat egyedi technológiájával az autók legapróbb réseibe is beférkőzik. A lehető legalaposabb tisztítást adja, nem kérdés, hogy az ajtók, de még a tanksapka réseire is kiterjed a mosás. Az ilyen tisztítás után ráadásul száradási idővel sem kell számolni, az EZWash-mosók minden esetben tökéletesen száraz autót adnak át, az összes rés már a tisztítás eredményeként is teljesen vízmentes. Jó tudni, hogy a karosszériaelemekhez, a beltérhez és az ablakokhoz fajtájukat tekintve is más-más kendőket használnak, így biztosan minden a lehető legtisztábbá válik, a precízen irányítható gőzsugárral és az aprólékos tisztítást segítő apró ecsetekkel a legapróbb rések, a légbeömlők lamellái vagy a hűtőmaszkok apró lyukai is tökéletesen kitisztíthatók. Fontos, hogy a gőzzel a motortér is a lehető legjobban tisztítható, könnyű elkerülni a kényes helyeket, a vezérlőegységet, a gyújtótrafót és a biztosítéktáblát, de az amúgy a motortérbe is bejutó mocsok könnyedén kitakarítható.
Nem csak külső, belső mosást is ad az EZWash. Itt kisebb a szerepe a forró gőznek, a fő feladat a szintén a hálózat egészében azonos ipari porszívóé és a speciális tisztítókendőké, de az illesztések tisztításához vagy a szellőzőrendszer teljes átpucolásához, itt is komoly segítség a száraz gőz. Noha az EZWash szolgáltatási közül akár szagsemlegesítés is választható, a hagyományos kézi autómosókkal szemben télen az utastér szempontjából is az a legfontosabb, hogy ott nem marad a tisztítás során bevitt nedvességből, így az utcán parkoló autósoknak sem kell attól tartaniuk, hogy takarítás után jég képződne az autójukban.
A tisztítás alaposságán túl környezetbarátsága miatt is ajánlható az EZWash, míg egy hagyományos gépi autómosó rendszerint több, mint 200 liter vizet pocsékol el és a hagyományos kézi mosók is átlag 80 liter vizet használnak el, gőztechnikával mindössze 3-5 liter vízből megtisztítható egy személyautó. Ez a víz ráadásul nem is a csatornába megy, hanem elpárologva a légtérbe. Ez, azaz a megspórolt csatornadíj is hozzájárul ahhoz, hogy az EZWash alapos külső-belső alapszolgáltatása 3750 forintos árával a hagyományos kézi mosóknál olcsóbb, az alap külső mosás 1190 forintos ára pedig kézi mosó szinten csaknem verhetetlen és még a messze nem ilyen alapos gépi mosókéval is versenyképes.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 21:47
  Permalink

  Nekem elmagyarázták egyszer, hogy mitől olcsóbbak, mint a legtöbb autómosó és mégis mitől tűnhetnek picit drágábbnak első ránézésre. Megpróbálom visszaadni. Szóval nekik az alap mosásban ami ezervalahányszáz forint már benne van a felnitisztítás, gumiápolás és a karosszéria kézi waxos kezelése a mosás végén. Ha ezeket összeadjuk, akkor máshol – még ott is, ahol azt reklámozzák, hogy náluk 990Ft a mosás – a végösszeg magasabb lenne. A prémium kategóriás mosásuk ára meg kb. a fele, mint máshol. Tapasztalat. Én 2 hetente járok most hozzájuk. A mosás után valóban egy csepp víz nincs a karosszérián. Ezt még sehol máshol nem tudták reprodukálni.

 • 2017.10.31. at 21:47
  Permalink

  3750 forintért én is bármikor lemosom az autómat anyáméknál a kertben. 🙂 Egyébként a kézi mosó híve voltam én is, de rájöttem, soha nem lesz olyan a végeredmény, mint az Ezwashnál. Én nem fogom felnitisztítóval lekenni a felniket, vagy a gumikat leápolni, sőt, csont szárazra sem tudom törölni az autót vizes mosás után hogy ne legyen foltos. Arról már nem is beszélve hogy ha nem az alap csomagot választod, ők még waxolnak is, meg csomó olyan dolog benne van, amiért más kézi mosóban felárat kérnek (vagy amit a bedobálósban nem tudsz megcsinálni). Szerintem megéri az árát, én nagyon meg vagyok elégedve velük!

 • 2017.10.31. at 21:47
  Permalink

  Nem figyeltem eléggé a cikkre.1190 az alap külső mosás,ez tényleg korrekt ár,és a külső-belső sem rossz 3750-ért,sőt.Ha lesz nákunk ilyen,biztosan kipróbálom majd.

 • 2017.10.31. at 21:47
  Permalink

  EZwash a legjobb!!!
  tavasszal vittem 1 fekete kombit (dunaujv. tessco P)
  se folt, se víz folyás nagyon szép szerintem sehol sem tudják lemosni mint EZwash-al…!
  ha gazdag lennék én is rendszeresen hozzzájuk hordanám ,de 1950-ft-ból párszor lemosom az autót.
  De a városba nem állhatsz ki slaggal+ vödörrel autótmosni…
  mindenképp csak ajálani tudom….

 • 2017.10.31. at 21:47
  Permalink

  Tényleg fontos a téli mosás,főleg a futómű alkatrészek vagy kipufogó táján,a kasztni ma már nem annyira érzékeny a sóra,de persze nem kell kihagyni a sorból.De nekem kicsit reklámszagú a cikk,én elhiszem,hogy jó az EZwash,de biztosan nem alkalmas pl a nagyobb mennyiségű sarat leoldani mondjuk a kerékjáratokból.És egyáltalán nem olcsó,mondjuk itt Kaposváron és környékén tudomásom szerint nincs ilyen mosó,így kipróbálni sem tudom.

 • 2017.10.31. at 21:47
  Permalink

  …és a vezetőoldali ablaknál se toljuk nagyon a gőzborotvát, mert az ablak mellett az ajtóba lefolyva és a zárszerkezetre ráfagyva szintén gondot okozhat. Főképp, ha a központi zár kis motorja ezért leég!

Vélemény, hozzászólás?