Tévhit, hogy szervizlakó: Fiat Stilo használtteszt

Fiat Stilo 1.4 16V, 2005 használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tényleg olyan rosszak az olasz autók, mint azt általában híresztelik róluk? Például a Fiat Stilóra sokan panaszkodnak, ezért megnéztünk egy háromgazdás, közel 90 ezer kilométert futott, 1.4 16V Racing kivitelű példányt.


Egy Alfás legjobb barátja az autómentős. Ugye hallották, netán internetes fórumokon olvasták már ezt a velős népítélettel felérő mondatot, amit az olasz autók legádázabb ellenségei nem csak az Alfa Romeóra, de általános értelemben véve minden „digóverdára” kiterjesztenek. Való igaz, amíg a formatervezésben tényleg nagyhatalomnak számítanak az olaszok, addig autóik műszaki megbízhatósága, összeszerelési minősége valóban sokszor nem éri el a vezető konkurens márkák színvonalát, ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy automatikusan rászolgálnak a sztereotip negatív besorolásra. Például itt van a tesztelt, 2005-ös, sportos megjelenésű Fiat Stilo 1.4 16V Racing, 89 ezer kilométerrel, magyarországi forgalomba helyezéssel, végigkövethető szervizmúlttal, sérülésmentesen. Harmadik tulajdonosa 60 ezer kilométerrel vásárolta 2009-ben, nagyságrendileg másfél milliós áron, és annak ellenére a Fiat mellett döntött, hogy sokan határozottan lebeszélték erről a típusról. A Stilót az évek alatt sok kritika érte, egyrészt semleges külső-belső kinézete miatt (mondjuk, ez egyéni ízlés dolga - mi még a fotózáskor is ámultunk, hogy milyen jól mutat a háromajtós), másrészt olasz autóba még nem zsúfoltak annyi elektronikát, mint ebbe a modellbe, és ez aggodalomra adott okot. Lássuk, mi történt eddig a piros kompakt életében.

60 ezer kilométerig voltaképpen semmi komoly. Húszezrenként elvégezték a kötelező karbantartásokat, az olaj- és szűrőcseréket, szerencsére karambol, de még csak apró koccanás sem történt, egyedül a klíma rakoncátlankodott – az összes csövet cserélték a rendszerben. A gépháztetőn látható esztétikai sérülés nem a forgalomban keletkezett, a második tulajdonos garázsában egy kerékpár zuhant a gépháztetőre, a benyomódást azonban nem javították – így hitelesebb az előélet, nem kell magyarázkodni, hogy valójában nem totálkár miatt fújták újra a Stilo elejét. A harmadik nagyszerviznél (60 ezer km) vezérműszíjat és feszítőt, első-hátsó fékbetétet cseréltek a szokásos dolgokon kívül, azonban némiképp meglepetés, hogy 70 ezernél mind a négy féktárcsa is cserére érett. A döntően városi forgalomban használt Fiat futóműve 85 ezres óraállásnál sínylette meg a rossz utakat, ezért két új hátsó lengéscsillapító mellett első gömbcsuklókat (csak trapézkarral együtt szerelhető) és stabilizátorokat kapott. Az olaszautós rémképekben csőstül emlegetett elektronikai hibák közül a Stilo néha légzsákhibával bosszantja tulajdonosát: a szerviz műszere szerint hol a jobb, hol a bal első lufit jelzi rossznak a számítógép, holott csak a csatlakozók a rosszak. Néha megkergül az esőérzékelős ablaktörlő, amely elfelejt leállni, és mostanság a kipufogócsonk melletti hőterelő lemez eltört az egyik rögzítésnél, és emiatt zörgő hangot hallat.
Hirdetés

A vezetőoldali ajtó könyöklője, illetve kilincse körül látható kopáson, valamint a kormány apró bőrszakadásán kívül az utastérben nincs különösebb nyoma az eddig megtett 89 ezer kilométernek. Az ülések kárpitozása rendben van, foszlás nincs, és mivel háromajtós a karosszéria, az első üléseket dönteni kell a be- és kiszálláshoz, de ez is problémamentes, a kar nem szorul, nincs kiszakadva az ülésből.
A felszerelés nagyon gazdag, az automata, kétzónás klímától kezdve a gyári mélynyomós, kormányról vezérelhető, MP3-as (de még CD-t fogadó) „zenegépig” mindent felvonultat a Stilo – a csomagtartóba tett mélyláda azonban a kapacitás rovására megy. Praktikusságból nem jeleskedik a modell, például az ajtózseb nagyon hosszú, ám nagyon keskeny, igaz, van külön palacktartója. A hátsó ülések variálásánál nem csak a támla dönthető, de az ülőlap is felhajtható, így sík rakodófelület alakítható ki. Négy átlagos alkatú személynek nagyon kényelmes a belső, elöl magasabb termettel sincs gond, hátratolt üléssel viszont jelentősen csökken a második sorban a térdhely.

Az 1,4 literes, 95 lóerős benzinmotor városban kezdetben 10 liter körül fogyasztott, ezt a jelenlegi tulajdonos sokallta, ezért chiptuningos trükköt vetett be: az erőforrás nem teljesítményre lett „kihegyezve”, az elektronikus beállításnál a kedvezőbb nyomatékleadás elérése volt a cél. Az eredmény bő 25 ezer kilométeres tapasztalat alapján: a motor alul erősebbnek érződik, kevésbé szükséges pörgetni, a városi étvágy pedig használattól függően 7,5-8 l/100 km. A futómű, a fék többet tud, mint amilyen menetdinamikát az 1,4-es erőforrás felmutatni képes, a hatfokozatú manuális váltó nem szereti a gyors rükverc kapcsolást, egyébként alulról, de erőteljesen közelíti az átlagot, akárcsak a nem túlzottan informatív kormány, a kuplung viszont szokatlanul nehezen jár. Használat során az autópályás menetzaj említhető, a motor hangja nem vészes, mert hatodikban 130 km/óránál sem forog az egekben, de a szél- és gördülési zaj hosszútávon fárasztó.

Idestova 30 ezer kilométer együttlét után a piros Fiat Stilo tulajdonosa - akárcsak a használói véleményekben nyilatkozók - teljesen elégedett választott négykerekűjével, a lebeszélések ellenére sem bánta meg a döntését, és ha visszapörgethetné az idő kerekét, ugyanúgy ezt a modellt venné meg, mert remek ár/érték arányával, kényelmével, vezethetőségével abszolút megfelel az elvárásainak. És nem kell miatta albérlet a szervizben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:04
  Permalink

  Véleményem szerint az ön Q4-esének az igazi nagy hibája,hogy nem az enyém:-).Egyébként a Stilo szerintem nam rossz autó,vezettem ilyet néhányszor,a munkatársamé volt.Annyi hiba volt,hogy még garanciában kormányművet cseréltek,de másról én nem tudok.És a 3 ajtós még szép is szerintem.

 • 2017.10.31. at 12:04
  Permalink

  H elyes,Ü gyes,J óravaló,E mberek ,mondanak általában véleményt és kritikát arról amit nem is ismernek.Évek óta (16 )van egy Q4 155 -ös alfám ,igen van egy nagy hibája üres tankkal nem megy.De anélkül hogy lenézném a nagy nyemci márkákat még az újabbakat is megpiszkolja.Kivévéve amelyek “IFA” motorral mennek.

 • 2017.10.31. at 12:04
  Permalink

  Eddig két FIAT-om volt. Az egyik még 17 évvel ezelőtt egy TIPO 1,9 TD. Nem volt probléma mentes, ennek ellenére nagyon szerettem, máig is örömmel emlékszem vissza rá.

 • 2017.10.31. at 12:04
  Permalink

  Oké, hogy nem fényeztette újra a motorháztetőt, mert eladásnál ha valami okostojást fok ki, nem tudja megmagyarázni, hogy nem volt komolyabb sérülése, de ott a kép alapján már szépen rügyezik a rozsda.
  Én sem foglalkozom az apróbb kavicshorpadásokkal, meg a jégesőnyomokkal, de ahol már a fényezés olyan szinten sérült, hogy lepattogzott a festékréteg, azzal már kezdeni kell valamit, mert rövid időn belül rohadni kezd.

 • 2018.12.16. at 21:29
  Permalink

  A harmadik nagyszerviznél (60 ezer km) vezérműszíjat és feszítőt, első-hátsó fékbetétet cseréltek a szokásos dolgokon kívül, azonban némiképp meglepetés, hogy 70 ezernél mind a négy féktárcsa is cserére érett.
  Furcsa.
  A VEZÉRLÉS-t miért cserélték 60.000 km-nél? (az 1.2 16V esetében 120.000 km vagy 5 év)
  És a vízpumpa nem lett cserélve?

Vélemény, hozzászólás?