Top Gear botrány Mexikóban

Mastretta MXT - botrányos autó Mexikóból

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem mindenhol tartják viccesnek, ahogyan a Top Gear agyonsztárolt műsorvezetői ócsárolják az autókat. A mexikói eset kisebb diplomáciai bonyodalmat eredményezett.

Mexikó dühös, amiért a BBC csatorna autós műsora, a világszerte ismert Top Gear mintegy 350 millió globális néző előtt kigúnyolta a hazai tervezésű és gyártású sportkocsit, a Mastretta MXT típust. A bemutatóban olyan szavak hangzottak el az autóval kapcsolatban, mint a lusta és a felfúvódott, a jól ismert műsorvezetők végig megalázó, cinikus hangnemet használtak, lesajnálták a modellt, és úgy foglalták össze a véleményüket, hogy a Mastretta nem több, mint egy tortilla négy keréken. A mexikóiak ezt gyűlöletes, diszkriminatív, rasszista megnyilvánulásnak tartják, humorosnak szánt álcaköntösbe bújtatva. A spanyol nyelvű BBC Mundo fórumait százával özönlötték el a panaszkodó bejegyzések, és az ügy odáig fajult, hogy maga a mexikói londoni nagykövet tett békés megoldásra törekvő gesztust, személyesen ítélve el a műsorban elhangzott felháborító, vulgáris sértéseket. A BBC ugyancsak kiadott egy bocsánatkérő nyilatkozatot, de ebben a brit humor mellett is érvelt, védve a saját érdekeit.
Az ügy pikantériája, hogy az olasz származású gyártulajdonos, Carlos Mastretta voltaképpen örül a nemzetközi hírverésnek, hiszen autóját így megismeri a világ, és ettől üzleti sikert, fellendülő eladásokat vár. Mint mondta, most rajta, pontosabban a nevét viselő kocsin mulattak kárörvendően a britek, de majd az nevet igazán, aki a végén nevet. Máris megindultak a tárgyalások, döntően Észak- és Dél-Amerikában, de nem kizárt az európai megjelenés sem. A Mastretta márkanevet egyébként a tömegközlekedési járművek vonatkozásában ismerik a mexikóiak, a sportautó kissé idegen jelenség, de ha az ember édesapja még Enzo Ferrari üzemében szívta magába a benzingőzt - ahogy Carlos papája -, akkor máris érthető, hogy a vér nem válik vízzé. A 60 ezer dolláros kis méregzsákot a Ford kétliteres, négyhengeres Duratec turbómotorja repíti 250 lóerővel, 0-100-ra 4,6 másodperc alatt gyorsul, végsebessége pedig eléri a 230 km/órát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 19:51
  Permalink

  Kedves Tamás!

  Csak a pontosítás kedvéért:

  Minden angol brit, de nem minden brit angol!
  Az ír pub és a skót whisky brit!
  Fenti viccben a brit helyett az angol szót kellene használni.

  Üdv!

 • 2017.10.31. at 19:51
  Permalink

  Nekem már rég nem szimpatikus a Top Gear,pontosan az önteltségük,pökkhendiségük miatt.Minden sz@r nekik,főleg ami olasz vagy francia,más autókon mint a koreai,orosz stb meg röhögnek.Istenítik a brit autóipart,ami ni9ncs is:-).A TVR az oroszoké,a Mini és a Rolls Royce a B.M.W.-é,az Aston az amerikaiaké,a Bently a VW-é,a Rover-MG a kínaiaké,a Jaguar a Fordé.Akkor milyen brit autókról beszélnek?Van is egy vicc,hogy mit jelent britnek lenni?A brit felveszi az olasz öltönt,felcsatolja a svájci óráját,beül a német autóba és elmegy egy ír pubba skót viszkit inni.Hazamegy,bekapcsolja a japán tv-t,megnéz egy amerikai filmet,közben indiai ételt eszik.De minden és mindenki gyanús neki,ami nem brit…..

Vélemény, hozzászólás?