Új fortély a téligumiknál: mikromintaárok

Dunlop SP WinterSport 4D és Goodyear UltraGrip 8

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az abroncsgyártók már javában készülnek a téli gumiszezonra, a Goodyear-Dunlop már be is mutatta idei újdonságait.


Még a nyárra próbálunk emlékezni, de a Goodyear, illetve a Dunlop két új termékével már a téli autózás, megfelelő abronccsal jelentősen enyhíthető nehézségeire hívja fel a figyelmet. Miután az ADAC 2010-es tesztjén a legnépszerűbb, 185/65 R15-ös méretosztályban a Dunlop SP Winter Sport 3D és a Goodyear UltraGrip 7+ a mezőny két legjobbjának számított, a konkurens modellekkel és a korábbiakkal végzett összehasonlítások által a vadonatúj Dunlop SP Winter Sport 4D, illetve Goodyear UltraGrip 8 abroncsokat is a téli papucsok legjobbjainak várják a gyáriak.
Természetesen frissültek a titkos receptúra szerinti gumikeverékek és a speciális, kifejezetten a téli abroncsokhoz alkalmazott keverési technológián is finomítottak a gumi-tudósok, de az igazi újdonságokat ezúttal a mintázatok, egészen pontosan azok aprói barázdái adják.
Dunlop SP WinterSport 4D
A Dunlop SP WinterSport 4D abroncs a 4D mikromintaárok rendszerről kapta a nevét. A WinterSport 3D sokat dicsért 3D mikromintaárok-rendszerét egy új, átlós mikromintaárokkal kombinálták, valamint létrehoztak egy mikro-blokkot, ami jobb nyomáseloszlást ad. Mivel az abroncson lévő 3D mikromintaárkok növelik az úttal érintkező felületet, jobb tapadást, áttételesen jobb fékezési és gyorsulási teljesítményt adnak. Hóban a mikroárkok fűrészfogas felülete javítja a tapadást, esőben speciális önszárító turbulenciája és a keverék összetevője átlagon felüli gyorsasággal vezeti el a vizet.
Mivel a Dunlop nagyteljesítményű abroncsairól híres, ezen abroncsnál is cél a sportos autók kiszolgálása. A jó kormányozhatóság érdekében a Dunlop SP WinterSport 4D mikromintaárok-rendszerébe fejlesztői egy összekapcsolódási mechanizmust építettek be. Fékezés közben és nehezebb kanyarokban a blokkok összekapcsolódnak, ami a gyáriak szerint az inkább száraz időben használt nyárigumikra jellemző kormányozhatóságot és fékteljesítményt kölcsönöz az abroncsnak. Az új keverékek és a módosított futófelület különlegessége, hogy a gördülései ellenállás 11 százalékos csökkentése mellett adnak jobb tapadást. A 195/65R16-tól 255/35R19-ig terjedő 31 különböző méretével a magas teljesítményű abroncsok piacán 10-ből több mint 8 autóra illő WinterSport 4D-től így nem ok nélkül várják el a gyáriak, hogy a hamarosan megismerhető téligumiteszteken az élen végezzen majd.


Goodyear UltraGrip 8
Az előbbiekben már megismert újdonságokat veti be a Goodyear elmúlt években többszörös tesztgyőztesnek kikiáltott UltraGrip 7+ szériáját leváltó UltraGrip 8 abroncsa is. Ez az első olyan gumiabroncs, amely a Goodyear 3D-BIS technológiájának legújabb generációját alkalmazza a teljes futófelületi mintázaton. A háromdimenziós blokkösszekapcsoló rendszer (3D-BIS) megnövekedett számú mikromintaárkot hoz létre a futófelületen. A több mikromintaárok jobb tapadást eredményez. A sűrű mikromintaárkok a bennük lévő, gördülés közben, de még az útfelülettel érintkezés előtt megnyíló, és szó szoros értelmében a hóba, illetve a jégbe kapaszkodó éleikkel (a gyár szerint) átlagon felüli tapadást adnak. A kezelhetőség, azaz a precíz kormányzás és a hatásos fékezés érdekében a mikromintaárkokat 3 dimenziós blokkok kötik össze, azaz amikor a futófelületi blokkok érintkezésbe lépnek az útfelülettel, a mikromintaárkok a bordás kialakításuknak köszönhetően szorosan összezáródnak. Ez hozza létre azt a szükséges blokkmerevséget, amely száraz és nedves útfelületen egyaránt elsőrangú kezelhetőséget és kormányozhatóságot ígér. Van itt némi fekete mágia, az egyszer biztos, ahogyan a „funkcionalizált polimert” és speciális gyantát ötvöző, alacsony hőmérsékleten is rugalmasságát, ezáltal tapadását és az irányíthatóságot megőrző alapanyagban is – ezekről részleteivel üzletei érdekei miatt aligha nyilatkozna bővebben a Goodyear.

Az azonban könnyen belátható, hogy az új UltraGrip 8 gumiabroncs nagyobb nettó érintkezési felületével a korábbiaknál jobb nyomáseloszlást tudhat, a jelentősebb érintkezési felület pedig fokozottabb fékezési teljesítményt és jobb irányíthatóságot feltételez.
A futófelület egyébként nem csupán apró barázdáival új, friss a dupla V alakú mintaárok-kialakítás is – ahol az egyik V alakú mintaárok a vízkiszorításért, míg a másik a havas úton tapadásért felel. A sokat ígérő abroncs képességeiről a hamarosan várható összevetések adnak majd teljes képet, de néhány mérést az Európa egyik vezető teszt és tanúsító intézetének számító német TÜV SÜD Automotive1 már végzett. Teljesítménytesztjük alapján az új Goodyear UltraGrip 8 nedves és havas utakon vetélytársainál 3 százalékkal adott „jobb teljesítményt”. Ez egybecseng a TÜV teszteredményeivel is, amely a gumiabroncs elsőrangú fékezési tulajdonságait emelte ki. A teszteredmények szerint az UltraGrip 8 nedves úton 4 százalékkal rövidebb féktávolságot, 16 százalékkal jobb felúszás elleni védelmet, havas úton 3 százalékkal rövidebb féktávolságot és 5 százalékkal jobb tapadást ad. A 4%-kal rövidebb féktávolság nedves úton 1,6 méterrel rövidebb fékutat jelent a versenytársak abroncsaihoz képest, ami jelentős előnynek számít. A prémiumos Dunlopnál mindenképp józanabb a Goodyear újdonsága, mely 165/70 R13-tól 205/55 R16-os mérettel mutatkozik be. A szezon elején mindkét friss modell a régi mellett lesz kapható, ám a kifutó szériák gyártását novemberben leállítja a Goodyear-Dunlop csoport és onnantól csakis a korábbiaknál 3 százalékkal magasabb áron adott friss abroncsok szerepelnek majd a kínálatban.
A cserére persze még van idő, de nem árt rá készülni és spórolni, abroncsot ugyanis 4 kerékre érdemes és kifejezetten ajánlott is venni. Nálunk ugyan egyelőre nem kötelező előírás, de Európában sokfelé az. Aki józanul gondolkozik, az nem csak a biztonság miatt ruház be téli abroncsba, a gumigyártók szerint ugyanis nem csak nyáron kopik fokozottan a téli abroncs, hanem télen is a túlzottan megkeményedő nyári.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?