Új gyorsasági rekord 2 keréken

19 év után 5-tel többel sikerült menni 2 keréken

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Miért kellett várni 19 évet ahhoz, hogy 5 kilométer/órával megdöntsék a korábbi 2 keréken mért sebességrekordot? A kulcs állítólag az aramid.

Vesa Kivimaki finn kaszkadőr már többször próbálta megdönteni a svéd Goran Eliason 1997-es rekordját, amikor 181,25 kilométer/órás átlagsebességgel száguldott 2 keréken. Kivimaki próbálkozásai állítólag az abroncsválasztás miatt nem sikerültek, mert a gumikat - érdekes módon - mintha nem arra tervezték volna, hogy az élükön száguldjanak. Vagyis a legtöbb gumi oldalfala nem bírt akkora terhelést, amit a nagy sebességű két keréken közlekedés kíván.
Hirdetés
Ezért Kivimaki megkereste a finn Nokian gumigyárat, amely beszállt a rekorddöntésbe és speciális összetételű abroncsot fejlesztett a kaszkadőrnek. Az aramid elnevezésű szintetikus rostot is tartalmazó gumiabroncsok erősebbek és jobb hőtűrő-képességűek, így ez az anyag került a speciális rekorddöntő gumikba is, amiket szintén nagy igénybevételre tervezett ralifelnikre húzva szereltek a BMW 335i Coupéra. Így Kivimaki már sikeresen teljesítette a rekorddöntés feltételeit, azaz mindkét irányba legalább 100 méteren keresztül száguldott összességében 186,269 kilométer/órás átlagsebességgel, tehát ez a jelenlegi 2 keréken teljesített sebességrekord.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?