Újabb sarc a balesetokozóknak

Baleseti adó is sújthatja a karambolt okozókat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ijesztő kiadásnak tűnik, de valójában megalapozott költségeket fedezne a balesetokozók sarca.

A jövő évi költségvetést megalapozó új adótételek között említett baleseti adót sokan a legszemérmetlenebb pénzszedési formaként értelmezték, hiszen az autósok eddig is érdekeltek voltak abban, hogy a közlekedés során ne váljanak károkozóvá. Ám Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szerint az éves szinten is csak néhány ezer forintos díjnövekedés egyrészt nem rendelkezik kellő erejű visszatartó erővel, másrészt, ahogyan az a tervet üdvözlő Levegő Munkacsoport közleményében olvasható, az abból származó és a biztosítók által a társadalombiztosításnak a közlekedési balesetek miatti költségek fedezésére továbbított bevételek 4 milliárd forintot sem tettek ki az elmúlt évek során, míg a balesetek által évente további mintegy 600 milliárd forint maradt az munkabérek járulékából, adókból táplált társadalombiztosítási kasszára.
A Levegő Munkacsoport szerint amennyiben a közlekedési balesetek költségeit a közlekedésben résztvevők fogják fizetni, csökkenni fog a társadalombiztosítás hiánya, javul az egészségügyi ellátás, így nagyobb esély lesz az egészségügyi dolgozók bérének, a kórházak adósságainak rendezésére. Ettől az intézkedéstől egyúttal fegyelmezettebb közúti közlekedés, a balesetek és a környezetszennyezés csökkenése is várható a támogatók szerint. Ha ez így lesz, nem az új adónem bevezetésével, hanem a baleseti károk visszaszorításával, illetve a felelősebb közlekedésre való neveléssel érvelve, az új sarc már rögtön könnyebben lesz elfogadható.
Hogy az említett adónem végül milyen lesz, azt egyelőre senki sem tudja, egyelőre szinte még csak (az akár a jövőben megváltozó) neve és célja ismert.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 10:17
  Permalink

  A levegő munkacsoport leülhetne már egy csendes sarokba, és megvárhatná, míg elmúlik az idiotizmusuk. Ki pénzeli őket, hogy ráérnek mindenféle marhaságot kitalálni? A Matolcsy is inkább valami más, értelmes dologgal tölthetné az idejét. Ne kellene naponként új adókat kitalálni a boldogításunkra. Ez a baleseti adó, ha bevezetik, arra lesz jó, hogy egynéhány csókos jól fizető, felelősségmentes álláshoz jusson, ahol nem kell dolgozni.

 • 2017.10.31. at 10:17
  Permalink

  Idióták, hát szándékossan okoz valaki balesetet?????És ha még véletlenül is baj van a biztosító már büntet, kettövel visszaminősíti a malus-t de a bónuszt pedig csak 1-el emeli évente!!!!!
  Mikor vesznek már el saját és a gazdagok zsebébből. Nyalnak USA-nak minden szinten hát akkor vegyenek példát Obamától. De a hirhedt Szél Kálmán tervet is félrecsinálják!!Akkoriban Szél Kálmán is a gazdagoktól vett el és úgy hívták az adónemet hogy FÉNYŰZÉSI ADÓ. Orbán is már megtanulhatna olvasni meg a csicskássai is és olvassák el az eredeti Szél tervet!!!

 • 2017.10.31. at 10:17
  Permalink

  A Levegő Munkacsoport fújhatna már egy kis levegőt a saját hátsókerekébe is, hogy végre a sok szerencsétlen javaslatuk következményeit végig gondolják. Szerintük az általuk üdvözölt adó bevezetésével ki fogja vállalni a felelősséget és hány károkozó fog ezek után meglépni a helyszínről?! Még most is sokan meglógnak a tetthelyről főleg ha az elszenvedő nincs jelen.
  Nem kellene már különféle fondorlatos módon adókat kitalálni, hanem a bevált rendszereket alkalmazni nálunk is, elvégre Európához szeretnénk tartozni. Vagy már nem is?!

 • 2017.10.31. at 10:17
  Permalink

  Nem elég, hogy összetört az autóm (amire épp elég pénzt kell okosba kifizetnem, hogy újra guruljon), de ki kell fizetni a rendőrségi büntetést is, és még ezen felül az adót is.
  Mi a francért kell ez az új adónem? Emeljék meg a rendőrségi büntetést !
  Olcsóbb beszedni, mint a külön adót.
  Akkor lenne értelme az adót beszedni, ha én mint vétlen, harmadik fél kárfizetést kapnék azért, mert a marhája összetörte magát, nekem meg fogy az időm, benzin és pénzem a dugó miatt… Bejelentem, hogy X baleset miatt kárt szenvedtem, az állam (ebből az adóból) kifizeti a káromat.

Vélemény, hozzászólás?