Üzenet a múltból: halva született Rover sportlimuzin

Lehet, még ma is lenne Rover, ha elkészül az 55-ös

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A BMW komolyan foglalkozott a Rover márka feltámasztásával, de végül nem valósult meg az új, hátsókerékhajtású középső modellsorozat.

Lehet azon vitatkozni, hogy szép-e a képeken látható Rover 55-ös, de a teljes igazsághoz tudni kell, hogy nem egy, az új kínai tulajdonosok által készített tanulmányról van szó, hanem olyan limuzinról, amelyet még a BMW-fennhatóság idején készítettek a mérnökök. A bajorok két menekülési utat láttak a brit márkánál: vagy elmozdul a prémium irányba, vagy a meglévő kínálattal folytatja életét, és eladják. Az előbbi terv részeként született meg az 55-ös, amely egy sportos viselkedésű, hátsókerékhajtású autó lett volna, ha megvalósul – úgy látszik, a német mérnökök nem voltak képesek szabadulni a beléjük rögződött elvárásoktól. Sajnos az életnagyságú, műanyag modell elkészítése után azonban nem sokkal megszületett a döntés, miszerint a BMW eladja a brit márkát. Ahhoz képest egyébként egyáltalán nem néz ki rosszul az autó, hogy a sorozatgyártású változatig még nagyjából két évet kellett volna dolgozni rajta a formatervezőknek. Ezen az őskorinak számító előszériás prototípuson még nem stimmelnek az arányok a nagy tengelytávolság miatt, de a részletekben azért felfedezhetők a tipikusan roveres elemek. A mögötte álló 75-öshöz hasonlítva válik nyilvánvalóvá, az újdonság sokkal sportosabb húrokat pengetett, amely a 45-ös helyét vette volna át a kínálatban, és idővel lehetőséget biztosított volna, hogy még nagyobb autóval koronázzák meg a Rover-kínálatot. A BMW vezetőségének kemény döntése miatt sajnos ebből nem lett semmi, ahogy az autóból sem, melynek fejlesztését értelemszerűen abbahagyták. Az 55-ös egyébként valahol a BMW 3-as és 5-ös sorozat között helyezkedett volna el, műszakilag ezekre a típusokra épülve.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?