Vajon milyen lesz az idei téli gumi felhozatal?

Fizetett hirdetés

Milyen téli gumit ajánlott venni 2021-ben?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Akármennyire is furcsának tűnik a nyáron téli gumiról beszélni, az előrelátás és az előre felkészülés sosem árt.

A biztonságos közlekedés egyik alappillére a gépjármű rendszeres karbantartása. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumival gurulunk-e az utakra. Ez a hazai autósok körében egy kritikus kérdés, hiszen sokan szeretnék valamilyen módon megúszni az ezzel járó költségeket.
Hirdetés
Nem ritka, hogy minimális profilmélységgel rendelkező, vagy akár felületi sérülésekkel rendelkező téli gumi van az autókon, de gyakori a nyári abroncs télen történő használata is. Miért nem érdemes ezekkel kísérletezni? Milyen problémák adódhatnak abból, ha nem az évszaknak megfelelő gumival van az autó felszerelve? S vajon melyek az aktuálisan menő gumik? Milyen márkával nem lőhetünk mellé? A Gumiwebshop.hu szakértői most ezt a témát vesézik ki.
Hirdetés
Mit választ a magyar a téli gumi helyett?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a téli gumi kifejezetten a havas, jeges, hideg aszfalton való közlekedéshez ideális. A latyakos, csúszós utakon korántsem mindegy, mennyire biztonságos a közlekedés. A kátyúkkal tarkított hazai útviszonyok egyébként is megnehezítik a közlekedést, s főleg így van ez a téli hónapokban. Amint elérkezik a kritikus 7 fok környéki hőmérséklet, egyre többen jelentkeznek be a gumishoz, téli szettre cserélni. Ugyanakkor még mindig sokan választják inkább a rizikót, és használják télen is a nyári abroncsot. Ez biztosan nem járható út. Ha takarékoskodni szeretnénk, akkor már inkább a négyévszakos megoldás mellett éri meg letenni a voksot.
Hirdetés
Négyévszakos vs. téli gumi?
A négyévszakos gumik piaca még mindig pörög. A gyártók igyekeznek a téli és a nyári gumik sajátosságait ötvözni és kínálni az autósok számára. Vannak olyan helyzetek, amikor a négyévszakos abroncsok tényleg elegendőnek bizonyulnak. Ha rendszerint napközben indulunk útnak, városi közlekedésre használjuk az autót, akkor megfelelő biztonsággal gurulhatunk négyévszakossal is az utakra. Más a helyzet azonban akkor, ha hegyvidéki utakon közlekedünk, rendszerint hajnalban, a még jeges, havas utakon autózunk, és gyakran vagyunk külterületen. Ilyenkor már nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a gumiknak, és célszerű téli abroncsra váltani. A téli gumi mind felületi kialakításában, mind anyagösszetételében messze felülmúlja a nyári változatot. A magas szilika tartalom biztosítja, hogy a hideg aszfalton is rugalmas maradjon a gumi, így optimálisan teljesítsen az. A sűrű lamellák garantálják az aquaplaning elleni védelmet, a mély barázdáknak hála pedig a havas, latyakos útfelületek sem okozhatnak problémát. A megfelelő profilmélységgel rendelkező téli gumival elkerülhető, hogy az útszéli árokban landoljunk, ahogyan azt nyári abronccsal gyakran tapasztalni.
Yokohama BluEarth* Winter V906: továbbfejlesztett összetétel és felületi kialakítás
Európában, így várhatóan hazánkban is szinte bármilyen autótípushoz elérhető lesz a Yokohama BluEarth* Winter V906. A kompakt autóktól kezdve a középkategóriás gépkocsikkal rendelkezőkön keresztül egészen a SUV-tulajokig mindenki megtalálhatja majd a számára ideális méretet a márka kínálatában.
Hirdetés
A Yokohamához hűen, a márka V906-os abroncsa is prémium színvonalat képvisel. Mivel nem a legdrágább prémium kategóriás gumi, így még csak horror összeget sem kell kifizetni a megbízható minőségéért. A fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy jobb úttartás és tapadás legyen elérhető, mint a korábbi változatoknál.
Az A.R.T., vagyis az Advanced Reaction Technology a Yokohama saját fejlesztése, mely speciális szilikakeverék alkalmazását teszi lehetővé. Nem csak a speciális összetétel garantálja a biztonságos közlekedést télen, hanem a továbbfejlesztett mintázat is. Legyen szó havas, jeges útfelületekről, a barázdák, a lamellák és a blokkok harmonikus együttese biztosítja, hogy az autó optimálisan teljesítsen szélsőséges téli körülmények között is.
Az alacsony gördülési ellenállásnak hála a fogyasztás is megfelelő szinten tartható, ez pedig a mai üzemanyag-árak mellett nem elhanyagolható tényező.
Hirdetés

WinterContact TS870 P, az új Continental kedvenc
A 2021/22-es téli szezon nagy kedvencévé válhat a WinterContact TS870 P, mely személyautókra és SUV-okra egyaránt alkalmas. A 2021-ben megindult gyártás során kiemelt figyelmet fordított a márka arra, hogy jeges útfelületen is precíz kezelhetőséget biztosítson a gumi. Az egyedi lamellák és mintázatok mellett a speciális futófelület-keverék is hozzájárul ehhez. A környezetvédelmi szempontok az alacsony üzemanyag-felhasználással jutnak érvényre. A Continental téli abroncsa ezúttal is garantáltan bebizonyítja majd, hogy hozza a márkától évek óta megszokott megbízhatóságot.
Hankook Winter i*cept evo 3 W330: középkategóriában a legjobb
Ahányan vagyunk, annyiféleképp választunk az aktuális téli gumi kínálatból. Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy legalább a középkategóriás márkák közül érdemes rátalálni az ideálisra. A Hankook Winter i*cept evo 3 W330 téli gumi továbbfejlesztett összetételének köszönhetően kiválóan teljesít a jeges, havas útszakaszokon. A gumi rugalmassága igen széles hőmérséklet-tartományban biztosított. Nem ez azonban az egyetlen előnye. A futófelület merevségéről az azt teljesen befedő acélréteg gondoskodik, de a gyártó a kormányozhatóságot megkönnyítő peremtöltő ékről sem feledkezett el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Hankook Winter i*cept evo 3 W330 kiválóan teljesít nedves útviszonyok között, ami a féktávolságot illetően nem elhanyagolható szempont. A 3D lamellák és a jégcsákány alakú csatornák a márkától megszokott színvonalat hozzák, ráadásul árban is kiválóan megfelelő módon.
Hirdetés

Téli gumi választása előtt érdemes az aktuális gumiteszteket is figyelni, hiszen az ismert márkák legjobbjai kerülnek összehasonlításra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a téli útviszonyok között a nyári abroncs korántsem állja meg a helyét. Már most ajánlott a hidegben történő biztonságos közlekedésre gondolni és akár előre felkészülni!
Cikkünket a nyári, téli és négyévszakos abroncsokat egyaránt kínáló Gumiwebshop.hu weboldal támogatta.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?