Vissza a jövőbe? Így fest egy 900 kilométert futott DeLorean

40 évig állt egy garázsban ez a DeLorean, így szinte gyári állapotban maradt fenn az utókornak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kevés ikonikusabb autó akad a használtpiacon, mint a DeLorean, így minden működő példány aranyáron cserél gazdát napjainkban. Az utolsó DMC-12-est lassan 40 éve gyártották, így a gyári állapotban fennmaradt példányokból még kevesebb a fellelhető.

Számtalanszor regéltünk már az 1981 és 1983 között gyártott DeLoreanről, a modellt pedig csak annak kell bemutatni, aki éppen most csöppent bele a retro autók világába vagy sosem látott még Vissza a jövőbe! filmet. Hihetetlen belegondolni, hogy az utolsó DeLorean legyártása óta csaknem 40 év telt el, és a DMC-12-es még ma is futurisztikusnak hat a formabontó látványvilágával, még ha az alumínium lemezek alatt nem is lapul bántóan nagy teljesítmény. A formavilágon és a popkultúrában betöltött szerepén túl a DeLorean azért is különleges, mert viszonylag kevés ideig gyártották és mindössze kicsivel kevesebb mint 9000 darab készült belőle. Optimista becslések szerint ebből manapság 6500 lehet még üzemképes, de nem ördögtől való gondolat, hogy ez a szám jóval alacsonyabb. Viszonyításképpen Magyarországon 2-5 működőképes DMC-12-es található, bár hivatalosan hazánkba sosem szállított a DeLorean az észak-írországi gyárából, így a magyar piac nem feltétlenül tekinthető relevánsnak.
Hirdetés
A most szóban forgó DeLorean azonban még különlegesebb, pedig ebben még fluxuskondenzátor sincs. A képeken látható DMC-12-es éppen ettől különleges, hiszen az elmúlt 40 évben érintetlenül hevert egy garázsban, a teljes futásteljesítmény pedig még az 1000 kilométert sem éri el, mindössze 569 mérföldet, vagyis 916 kilométert mutat az óra a műszerfalon. Az említett DeLoreant 1981-ben adta el Smyly DeLorean Amerikában, Boston agglomerációjában, majd az első tulajdonos 40 évig őrizgette autóját, amibe mindössze 885 kilométert pakolt, az új tulajdonos pedig 2021 áprilisában vásárolta meg a DMC-12-est.
Hirdetés
Az autóban, mielőtt az új tulaj átvette volna, szinte minden gyári alkatrész volt, ám mondani sem kell, hogy egyetlen autó sem tűri jól hosszabb távon az egy helyben ácsorgást, így a DeLorean sem. A kultikus jármű így idén áprilisban a szervizben kötött ki, ahol a tökéletes állagmegóvás mellett felújították a DMC-12-est, így az jelenleg üzemképes, bár nem valószínű, hogy az árverés győztese hétvégi kirándulós autónak veszi ezt a keveset futott DeLoreant. Már csak azért sem, mert a karosszériában egy 130 lóerős, 2,85 literes V6-os motor dolgozik, ami semmiképpen sem mondható egy fürge erőforrásnak, főleg annak tudatában, hogy maga a DeLorean is gyártott ennél erősebb motorral autót, amiben 154 lóerő dolgozott. Az autót végül 106 500 dollárért vitte el valaki, ami több mint 50 millió forintnak felel meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?