NFT-ként árverezik el a felrobbantott Lamborghinit

Nem csak Oroszországban divat luxusautókat robbantgatni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Számtalan videó található a népszerű videómegosztó portálokon luxusautók gyújtogatásáról, felrobbantásáról. A SHL0MS néven futó művész azonban a detonáció után megmaradt alkatrészekről készült videókat árverezi el NFT-ként.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kriptovilág egyik új őrülete az NFT, avagy a non-fungible token. Hogy mennyire új fogalomról van szó, jól mutatja, hogy nem is igazán létezik még rá magyar kifejezés, ezért pusztán nem helyettesíthető tokenként szokás hivatkozni rá. Találó a kifejezés, mert az NFT különlegessége éppen abban rejlik, hogy mindössze egyetlen egy darab létezik az adott tokenből, így mindegyik érmének más és más az értéke is, nincs egy meghatározható árfolyam, mint például a Bitcoin esetében. A nemrégiben bejelentett Alfa Romeo Tonale kapcsán az olasz márka is hasznosította az NFT technológiát; minden egyes Tonale mellé külön tokent generáltak, így az autó előélete elvileg könnyebben nyomon követhető lesz.
Hirdetés
Ezt a technológiát igyekszik kihasználni a SHL0MS álnéven futó művész is, aki már korábban is foglalkozott NFT-k értékesítésével, és többek között az ebből befolyt összegből vásárolta meg azt a 2015-ös Lamborghini Huracánt, melyet aztán felrobbantott. A szebb napokat látott autó alkatrészeiről SHL0MS nagy felbontású videókat készített - pontosan 999 darabot - és ezekből árverez el február 25-én 888 darabot, a maradék pedig a művész tulajdonában marad. Az alkotó továbbá kikötötte, hogy minden vásárló csupán egyetlen NFT-ért tehet ajánlatot; természetesen kriptovalutával lehetséges csak a vásárlás.
Hirdetés
A pórul járt Lambo átszámítva közel 77 millió forintot kóstál, így nagyjából 90 ezer forintért kellene legalább minden egyes NFT-nek elkelnie ahhoz, hogy legalább az autó ára megtérüljön, de egyértelmű, hogy a projekt ennél jóval nagyobb összeget emésztett fel (több mint 100 ember dolgozott a projekten). SHL0MS saját bevallása szerint nem a profitszerzés az elsődleges célja, sokkal inkább társadalomkritikának szánta a nem mindennapi akcióját.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?