Zuhan a használt villanyautók ára?

Lejtmenetben a villanyautó-árak

Látjuk, hogy az új villanyautók piacán "öldöklő" árharc alakult ki, ám az is jól kivehető a Használtautó.hu adataiból, hogy a használt elektromos autók árai is lefelé mozognak.

Idén jól járhatnak a villanyautóra vágyók. Egyrészt az állami támogatással jelentős árengedménnyel lehetséges az új elektromos autók megvásárlása, ám ez csak a vállalkozások/vállalkozók számára elérhető opció. Ugyanakkor a Használtautó.hu adataiból jól látszik, hogy a használtpiacon is esik az áruk, tehát a magánszemélyek számára is egyre jobbak a feltételek a villanyautó-vásárláshoz. Persze az is tény, hogy minden más üzemanyagtípus esetében árcsökkenés tapasztalható a tavaly februári adatokhoz képest, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon magasra rúgott a használt autók ára, ha 2021-től nézzük az adatokat.

Az egy évvel ezelőttihez képest minden üzemanyagtípus átlagára 3 és 13% között csökkent, 2021-től azonban a benzinmotoros személyautók átlagára 33%-ot, a dízeleké 25%-ot, a hibrideké pedig 21%-ot emelkedett.

Ráadásul több, mint megduplázódott a Használtautó.hu felületén elérhető elektromosautó-kínálat, ezen belül is a Nissan Leaf és a BMW i3-as modellek hirdetésszáma kiemelkedően magas. Összességében a villanyautóknál is jól látszik, hogy a vizsgált modellek átlagára 3 év távlatában először egy folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, amely 2023 év elején megtorpant. Így tavaly februárhoz viszonyítva minden modell esetében nagyságrendileg 14-35% között árcsökkenés tapasztalható.

Szóval, akinek villanyautóra fáj a foga már elkezdhet keresgélni, de valószínűleg az árcsökkenés tovább folytatódik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?