SUZUKI ALTO

(1994 - )

Pozitív


Pénztárcabarát, kis igényű, egyszerű és megbízható kisautó, jól gyorsuló és alacsony fogyasztású 1,1 literes benzinmotor, kedvező fenntartási költségek.

Negatív


Hátul meglehetősen szűkös, nagyobb sebességnél jelentős szélzaj és bizonytalan úttartás; hosszabb távon kényelmetlen ülések, puritán belső.

Méret, kényelem, kidolgozás

Nem állítható a kormány, és az ülésmagasság. Rövid az ülések ülőlapja, ezért hosszabb távon nem kényelmesek. A műszerfal formavilága és anyaghasználata a nyolcvanas éveket idézi. De legalább könnyű áttekinteni, mert kevés kapcsoló van benne. Vicces a 10 ezerig skálázott fordulatszámmérő a GLX-ben. Két vékony termetű felnőttnek viszonylag kényelmes, Ha többen vannak, vagy csak ketten, de testesebbek, akkor már kiderül, hogy a vállak súrolják egymást, és a hátsó lábtér is nagyon kicsi. Aprócska a 175 literes csomagtartó, a fele-fele arányban osztott hátsó ülések lehajtásával 720 literes a befogadóképesség. Praktikus az ötajtós karosszéria, sok vetélytárs csak három ajtóval létezik, és azokon jóval nagyobb az ajtónyílás.

Különleges felszereltség

Nagyon szegényes az alap GL felszereltség. Csak színezett üvegek vannak benne a két légzsákon és a blokkolásgátlón kívül. A GLX már jóval gazdagabb, ebből nem hiányzik a szervokormány, a fordulatszámmérő, a két elektromos ablakemelő, a központi zár sem, ráadásul ennek a lökhárítói is fényezettek. Viszonylag ritka a manuális légkondival szerelt példány.

Ajánlott motor

Becsülettel ellátja feladatát az 1.1-es, négyhengeres, 16 szelepes motorocska. Nyomatéka ugyan kevés, de pörgetve kellemes gyorsulást biztosít a pillekönnyű autónak a 63 lóerő, és még 130 km/óránál is vannak tartalékai. Országúton öt, városban hat litert fogyaszt. Talán a legrosszabbul kapcsolható Suzuki-váltó van benne, nehezen veszi a hátramenetet.

Fenntartási költség

Szerencsére hozza a legendás Suzuki-megbízhatóságot, és mivel alig van benne valami, a hibalehetőségek száma is csekély. A motorba csak olajat kell tölteni a megadott időközönként, akkor nem lehet baja. A gyári akkumulátor nem bírja sokáig, és más apró elektromos gondok is előfordulhatnak, például a központi zár is elromolhat. Gyenge minőségű a fényezés, hamar jön a rozsda, néha olaj kerülhet a váltóból a kuplungba. Olcsó a fenntartása, de rosszabb és drágább az alkatrészellátása, mint a magyar Swifteknek.

Biztonság

Régi konstrukció, ütközésnek kevéssé ellenálló karosszéria, vékony lemezek és ajtók. Minden Altóban széria volt a két légzsák, a blokkolásgátló, és az ISOFIX gyermekülés-rögzítés. Más biztonsági extrát ne is várj tőle. Könnyű feltörni, és a tolvajok is szívesen lopják alkatrésznek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre