Még tovább drágulnak majd a villanyautók? Mutatjuk miért!

Mindenki az olcsóbb villanyautózásra vár, de az áresés elmaradhat.

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A köztudatban az él, hogy a sorozatszámok növekedésével hamarosan mérséklődni fog az elektromos autók ára. Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai és a Coface hitelbiztosító elemzése szerint ehelyett még tovább drágul majd az elektromos autózás.

A kreszvaltozas.hu szerint épp a kínálati piac keresletivé alakítását éljük meg az autózásban is: "Az elektromos autók bár drágák, a támogatások miatt a célpiacokon továbbra is jól értékesíthetők, és a belső égésű motorral hajtott járművek forgalomba helyezhetőségének a már látótávolságba került ellehetetlenítésével ez a későbbiekben is így lesz. Sőt a keresettség tovább fog nőni." Az adatok tényleg erre engednek következtetni: az ACEA, avagy az Európai Autógyártók Szövetsége rendszeresen közzéteszi ezzel kapcsolatos statisztikáit. Ezek alapján a 2018-ban, EU-n belül eladott autóknak még csak 2,7 százaléka volt elektromos, a piaci részesedésük 2019-re 8, 2020-ra pedig 13 százalékra nőtt. Ezek alapján, ha a növekedés így folytatódik, nem lesz szükség az árak csökkentésére, hiszen mindenképp eladhatóak maradnak majd a villanyautók. További intő jel lehet a Coface hitelbiztosító elemzése is, ami egy további problémát is felvet: a villanyautók - és főként azok akkumulátorainak - előállításához szükséges fémek (mint a lítium, a kobalt, a grafit, a nikkel, a ritka földfémek, az alumínium vagy a réz) iránti egyre növekvő kereslet is felfelé húzhatja majd az árakat.
Hirdetés
A jelenlegi akkumulátorok gyártásához ugyanis esetenként akár több száz kiló fém is szükséges lehet: az alumínium például akár az akku tömegének felét is kiteheti, ráadásul kis súlya és jó ütközésbiztonsági tényezői miatt az autó egyéb részében is használják. további probléma még a a réz, a grafit és a nikkel. A réz sem csak az akkukhoz kell, de még az autókon túl is fogy majd bőven: az infrastruktúra fejlesztésekor is ezt kell használni, hogy az áramszolgáltatók alkalmazkodjanak az elektromos járművek által támasztott megnövekedő energiaigényhez. Ha bejönnek a Coface várakozásai, - miszerint 34, 25 és 47 százalékkal emelkedhet 2021-ben a nikkel, az alumínium és a réz ára - akkor az egyeduralkodóként csúcsra jutó villanyautók csak drágulni fognak. Mindez az autószektortól erősen függő magyar gazdaságra összességében negatívan hat majd. Egyrészt mert a csökkenő igények miatt bezárhatnak a gyáraink, másrészt mert a dízel- és benzinmotorral készülő autók összeszerelése bonyolultabb, így ha az elektromos autók összeszereléséhez kevesebb emberre lesz szükség, az a megmaradó gyárakban is leépítéshez, tömeges elbocsátásokhoz vezethet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?