Hogyan lehet a világ 3. legértékesebb autómárkája a VinFast?

Az első két helyen nincs meglepetés, de a dobogó alsó fokát egy vietnámi márka foglalja el

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autómárkák értékét általában az eladásaik száma, az általuk feltalált innovációk, vagy a hatalmas kereslet tornázhatja az egekbe. Jelenleg azonban egy európai szemmel nézve ismeretlen márka számít a harmadik legértékesebbnek a piacon.

Hétfőn 21 százalékot emelkedtek a vietnámi Vinfast részvényeinek értékei, így egyetlen hét alatt a négyszeresére drágultak az ázsiai gyártó papírjai a tőzsdén. Jelenleg így a cég 160 milliárd dolláros értékkel bír, ezzel a harmadik legértékesebb márkának számít a Tesla, és a Toyota után.
Hirdetés
A 83,33 dolláros részvények közel 34 milliárd dollárral növelték a vállalat értékét rövid idő alatt, az adás-vételek nagy része pedig a Stockwits platformon történt, amely különösen népszerű a lakossági befektetők körében - szúrta ki a Reuters. Egyelőre az elemzők sem értik a hirtelen ugrást, hiszen a Vinfast piaci teljesítménye nem indokolja a hirtelen növekedést. A márka 99 százalékos tulajdonosa Pham Nhat Vuong, Vietnám leggazdagabb üzletemberre, akit a Forbes a 23. legvagyonosabb emberként listázott a hétfői összevetésében. A részvények nagy része az vietnámi dollármilliárdos kezében és közvetlen környezetében terül szét, így viszonylag kevés papíron osztozkodik a befektetői piac, ezért a néhány adás-vétel is hatalmas ugrást eredményezhet a részvények értékét illetően.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?