Mennyit jelent majd az adóemelés az üzemanyagárakban? Íme!

Nem nehéz kiszámolni, hogy mennyivel drágul majd a benzin és a gázolaj az extra adó miatt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A jelenlegi árakból kiindulva mutatjuk, hogy várhatóan mennyibe kerül majd az üzemanyag a kutakon a 2024 elején életbe lépő adóemelés után.

Sokkal drágább lesz a tankolás 2024 januárjától, ekkor ugyanis megemelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az adóemelés pontos mértéke függ majd a kőolaj világpiaci árától is, a Szabadeurópa.hu egy remek becsléssel is szolgál a várható árakkal kapcsolatban. 50 dollár feletti Brent hordó esetén egy liter benzin jövedéki adója a mostani 125 forint helyett 157,55 forint lesz, míg 50 dollár alatti hordónkénti ár esetén 120 forintról 152,55 forintra emelkedik. A dízel esetében a jelenlegi 120,35 forintról 152,9 forintra nő az adó 50 dollárnál drágább világpiaci ár esetén, illetve 110,35-ről 142,9 forintra 50 dollár alatti világpiaci ár esetén. Ezt természetesen a tankolók fogják megfizetni, így érdemes megnézni, hogy mennyi is az annyi, miből tevődik össze az üzemanyagár.
Hirdetés
584 forintos benzinárral számolva a már említett becslés szerint a következőkből áll össze a kúton fizetett végösszeg. Mindennek az alapja a nagykereskedelmi ár, ami 276 forint, erre jön rá a 61 forintos kiskereskedelmi árrés, a jelenleg 120, de jövőre már 153 forint jövedéki adó, 4 forint készletezési díj, illetve a 27 százaléknyi áfa (ami a megnövekedett jövedéki adó miatt 123 forintról 133 forintra nő).

Így összesen a jelenlegi 584 helyett 627 forint lenne egy liter benzin a becslés szerint, ha most azonnal bevezetnék az adóemelést. Ugyanezen változás a gázolaj árát 550 forintról 592 forintra emelné.

Mindez azonban egy nagyon barátságos becslés, ugyanis a nagyjából fél év múlva elérkező adóemelésig több tényezőt figyelembe véve az olaj világpiaci árának emelkedése és a forint gyengülése is valószínűsíthető: minden esély megvan rá, hogy visszatér a 700 forint feletti üzemagyagár, immáron hatósági ársapka nélkül. A Szabadeurópa.hu vonatkozó elemzése ezeket a tényezőket is részletesen említi, illetve az üzemanyagfogyasztás hazai tendenciáiról és változásairól is szó esik az írásban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?