Tényleg jöhet a 700 forintos üzemanyag?

Szűk két hét alatt rengeteget drágultak az üzemanyagok, de megállhat a drágulás 700 forint alatt?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elmúlt hetekben robbanásszerűen emelkedett az üzemanyagok ára, szakértők szerint pedig messze nincs vége a drágulásnak, így könnyen lehet, hogy hamarosan hetes számjeggyel kezdődik egy liter üzemanyag ára.

Szerdán írtuk meg, hogy péntektől a 95-ös benzin literenkénti ára három forinttal kevesebbe kerül majd, illetve a dízel sem drágul tovább. Az elmúlt hetek elképesztő drágulása után felcsillanhat a remény, hogy végre stabilizálódhat a piac, és nem éri el egyik üzemanyag ára sem a 700 forintos lélektani határt. A szakértők szerint viszont még messze nincs vége a drágulásnak. Ennek legfőbb oka a Brent típusú olaj hordónkénti árának drágulása, mely az előző hónapokban stabilan a 70-80 dolláros ársávban mozgott, az elmúlt hetekben viszont rendre 80 dollár felett rögzítették az árát. De miért nő ennyire drasztikusan a Brent nagykereskedelmi ára? Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy az egyre csökkenő kínálat jelentőset dob a nagykereskedelmi árakon, hiszen Szaúd-Arábia szeptembertől naponta egymillió hordóval kevesebb olajat termel, míg Oroszország is visszább vett júniustól napi félmillióval. Persze a kereslet sincs az egekben, de ez akkor is jelentős kiesést jelent. A magyar kiskereskedelmi árakat az amerikai gazdaság fellendülése sem segíti, hiszen az elmúlt hetekben folyamatosan gyengült a forint a dollárhoz képest.
Hirdetés
Persze nem csak a globális piac miatt növekednek itthon az üzemanyagárak, a belpolitikai helyzet is "segíti" a folyamatot. Egyfelől az ársapka tönkretette a hazai üzemanyagpiaci versenyt. Rengeteg kisebb benzinkutat állított a földbe, így a nagyobb töltőállomásoknak kevesebb konkurenciával kell számolniuk, így nyugodtan adhatják drágábban a saját üzemanyagukat. Másfelől a 700 forintos üzemanyagár irányába mutat a január elsejétől életbe lépő megemelt jövedéki adó is, mely literenkénti 41 forintos többletköltséget jelent, plusz az ezzel arányosan növekvő áfa sem nevezhető pénztárcabarátnak. A fentiek alapján szinte biztosnak tűnik, hogy legkésőbb a következő év elején eléri a 700 forintot az üzemanyag literenkénti ára itthon. De mi a helyzet a környező országokban? A magyar kutak ebben az összevetésben sincsenek túl jó helyzetben, mert a benzinár csak Szlovákiában és Ausztriában magasabb mint itthon, a gázolaj pedig a már említett két ország mellett csak Szerbiában drágább, így például Romániában mindkét üzemanyag olcsóbb, mint Magyarországon a Holtankoljak.hu információi szerint.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?