64. Georallye, az Autónavigátor.hu kupa első futama

Lezajlott az Autónavigátor.hu kupa első futama, a 64. Georallye

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A verseny a szokásosnál is szorosabbra sikerült, az első négy helyezett között mindössze 120 pont különbség adódott.


Az idén indított, a Pécsi Georallye Autósport Egyesülettel szervezett Autónavigátor.hu kupa első fordulóján, a május végén rendezett 64. Georallye versenyen nem csak az autós tájékozódási képességre, jelentős rutingyakorlatra és persze szemfülességre is bőven szükség volt.
A pécsi megnyitó helyszínén rögtön egy ügyességi szlalom-verseny várt az indulókra, majd az itiner a „C64” etapra, azaz a pécsi Dömörkapu irányába vezetett. A dimbes-dombos pécsi utcákon sokszor nem volt egyszerű befordulni, illetve elindulni, néhány autónak meg is gyűlt a baja a hegyvidékkel, de végül mindenki a kitűzött időre ért célba - ki kevesebb, ki több hibapontot gyűjtve.
A Mecseki Kultúrpark állatkertje és vidámparkja között közlekedő, Mecseki Kisvasúton rendezett rókavadászat minden bizonnyal a verseny legeredetibb színfoltjának számított, végre ki lehetett szállni az autóból, de pihenésre itt sem volt mód. Ezen etap során ugyanis a vonat két oldalán megbúvó rókák számát kellett feljegyezni. Érdekes, hogy utóbb az eredményekből látszott, hogy a baloldali rókákat minden csapat szinte hibátlanul szedte össze, míg a jobboldaliaknál már nagyobb szórás volt tapasztalható, 0 és 300 hibapont között.
A vonatozás után újabb tájékozódási verseny, azaz a „Tetris” etap következett, mely Dömörkaputól az ügyességi helyszínére vezetett vissza. Ezen a szakaszon ismét a szokásos, játékosabb feladatok és itinerek következtek, az itt elért eredmények alapján az első 5 helyezett közötti különbség még kisebbre csökkent.
Az utolsó tájékozódási szakasz előtt két ügyességi versenyszámot teljesített a mezőny, hogy utána egy kimerítő, közel 3 órás megmérettetésen dőljön el a futamgyőzelem. Ezen, „Hard drive” etap, valóban kemény volt, rengeteg mindenre kellett egyszerre figyelni, miközben egy merevlemez mintára rajzolt itinert kellett olvasni és a különböző tereptárgyak (vasúti átjáró, körforgalom, fekvőrendőr) mind-mind módosították a „merevlemezről” kiolvasandó adatokat. Nem csoda, hogy ezen rész végére mindenkinek keresztben álltak a szemei. A tájékozódás után már kellemes, mégsem egyszerű feladatnak számított a célban levezetésképpen rendezett merevlemez-hajító verseny.
A végjáték nagyon szorosan alakult, a győzelmet a Székely Gergely – Villant Levente – Skutnik Tibor – Lengyel Péter négyesből álló csapat gyűjtötte be, 40 ponttal megelőzve Pinkert György- Pinkert Lilla – Pinkert Balázs – Csépány Patricia együttesét. A bronzérem mindössze 10 pont különbséggel a Szathmáry Zsolt – Kovács László – Auth Andrea – Fazekas Anna csapatnak jutott.

A győztesek ezzel ötödik futamgyőzelmüket szerezték meg, és beléptek a sportág halhatatlanjai közé, ezért a szervezők a korábbi hagyományok szerint a Székely Gergely – Villant Levente páros tiszteletére visszavonultatták a 4-es rajtszámot, melyet a jövőben örökösen ők viselhetnek. A rajtszám egyúttal azt is jelenti, hogy korábban mindössze 3 olyan együttes volt az 1976 óta szervezett pécsi Georallye-k során, amely hasonló sikereket ért el ebben a sportágban.
Az Autónavigátor.hu kupa következő futamára, mely egyben a Közép-Európa Kupa magyarországi fordulója is lesz, július 1-2 között Budapesten, jelentős számú külföldi résztvevővel kerül sor. A részletes programot rövidesen közzétesszük.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?