800 forintos üzemanyagár jöhet az uniós olajembargóval

Orbán Viktor szerint Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában beszélt az EU olajembargós javaslatáról, kijelentette: az felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

Az elmúlt napok forró témája volt az Oroszországgal szemben bevezetendő szankciók kapcsán felvetett olajembargó, amivel az Európai Unió vezetése betiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást. A jelenlegi javaslat igen rövid határidőket említ, Magyarország esetében a jövő év végétől lenne érvényes a korlátozás. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délutánra iparági egyeztetést hívott össze a Karmelita kolostorba. A kormány képviselői az uniós tervezet nyilvánosságra hozatala óta többször leszögezték, hogy a jelenlegi formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát. Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban még drasztikusabban fogalmazott.
Hirdetés

A kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke "akarva, akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet". A miniszterelnök kiemelte:

az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, ha elfogadják, "a rezsicsökkentésnek vége van", 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet.

Ahogyan arról már írtunk, az üzemanyagok - nagykereskedelmi ára - legutóbb épp ma emelkedett, a 95-ös benziné 622, a gázolajé 708 forintra, az autósok július 1-ig azonban az ársapkának köszönhetően 480 forintos literáron tankolhatnak. Nyugat-Európában azonban már ma akár 800 forint körüli üzemanyagárakkal kell szembenézni (lásd itt).
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?