A 4xe a Jeep jövője, 4 elektromos modellel készülnek

Így áll a villanyosításhoz a Jeep, mutatjuk a terveiket!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Jeep is bemutatta, hogy mivel készül a villanyhajtotta jövőre. 2025-re négy teljesen elektromos modellt mutatnak be, 2030-ra pedig teljesen elektromos lesz az európai kínálatuk.

A Jeep is az elektromos hajtásban látja a jövőt, a 4xe lesz az új 4x4 a vállalat szerint. Ennek értelmében ők kívánnak lenni a világ vezető elektromos SUV gyártója, amely cél eléréséhez négy teljesen új és teljesen elektromos SUV modellt mutatnak be 2025-ig. Ennek eredményeképp az amerikai eladások 50 százalékát tervezik elektromosra 2030-ig, míg Európában eddigre már kizárólag helyi emissziótól mentes modelleket kínálnak majd. Ezzel a Jeep a Stellantis cégcsoport Dare Forward 2030 névre keresztelt hosszútávú célkitűzéseivel is teljes összhangban tervez. "Az elektromos hajtás elterjedésével biztosíthatjuk azt, ami a Jeep vásárlóknak a legfontosabb: hogy megmaradjon a bolygó, amelynek csodáit felfedezhetik az autóikkal." - mondta Christian Meunier, a Jeep márka vezérigazgatója, miután arról tájékoztatott, hogy a 4xe korábbi nemzetközi sikereinek nyomán fejlesztenek a továbbiakban is. "Az elektrifikáció jót tesz a márkának, a fenntarthatóság mellet ugyanis így még megbízhatóbb és még jobb terepképességekkel rendelkező járműveket gyárthatunk."
Hirdetés
Ennek fényében leplezték le új termékeik egész sorát a Jeep online rendezvényén, az új Jeep Recon és az új Jeep Wagoneer S is itt mutatta meg magát először álca nélkül. Ezeket főként az amerikai piacra szánja a gyártó, ám az európai vásárlóknak sem kell csüggedniük, a tisztán elektromos Jeep Avenger kimondottan erre a kontinensre érkezik jövő év elején. A Jeep Recon terepképességei kerülnek előtérbe, az alapoktól arra tervezték, hogy a Jeep modellek szabadtéri élményét adják át. A jelige a következő volt: 100% Jeep, 100% emissziómentesen. Valódi erdőjáró lesz a Jeep Selec-Terrain rendszerrel, a tengelyenként zárható villanyhajtással, az alvázvédő lemezekkel, a csörlőkkel és a terepgumikkal. Természetesen nyitott tetővel is élvezhető lesz a móka, ez is a Jeep életérzéshez tartozik. Hab a tortán a legfrissebb Uconnect rendszer, ami a legnépszerűbb ösvények részletes leírásával is szolgál a kalandvágyó vevőknek. A globálisan bevezetésre kerülő modellt 2024-ben kezdik majd gyártani Észak-Amerikában, de már 2023 elején megnyílik az előrendelési lehetőség.
Hirdetés
A Jeep másik arcát az új, elektromos Wagoneer S mutatja meg, amely maga az amerikai prémium SUV. A különleges megjelenés és a teljesen elektromos összkerékhajtás adta előnyök még erősebbé és még kényelmesebbé teszik a modellt, a Wagoneer legjobb tulajdonságait tovább javítva. Bár itt a terepképességek nincsenek annyira fókuszban, ugyanúgy képes lesz szinte mindenen átvágni az új, elektromos Wagoneer is, ahogy a jelenlegi modelleknek sem jelent akadályt a legtöbb terep. 600 lóereje és 3,5 másodperces százas sprintje mellé 643 kilométeres hatótávot is ígér. Mindezt LED világítással megspékelt hűtőráccsal és fejedelmi luxussal dobja fel az új Wagoneer, ami szintén érkezik Európába is, az előrendelések pedig a fontosabb piacokon már 2023 elején megnyílnak, ahogy a Recon esetében is. Ezeknél korábban érkezik a Jeep Avenger, amelyet már 2023-ban bevezet a gyártó az Európai piacra. Itt a legjobbak a tapasztalatok a villanyosítással, hiszen egyes piacokon, például Németországban és Franciaországban a Jeep kínálatának 100 százaléka rendelkezik már valamilyen elektromos rásegítéssel. Erre a 4xe mozgalomra épít a jövőbeli terv, amely 2025-ig összesen négy elektromos modellt hozna Európába a Jeep égisze alatt. Ezekhez továbbiak csatlakoznának 2030-ig, a belsőégésű motoros kategóriatársakat pedig fokozatosan kivezetné a gyártó, így tervezik az évtized végére elérni, hogy kizárólag elektromos járműveket adjanak el a kontinensen. Ennek az offenzívának tökéletes nyitánya az Avenger, amely többek között Japánban és Dél-Koreában is elérhető lesz. Ezt a Renegade alá pozicionálja a gyártó, a gyártást pedig Lengyelországban tervezik. Az Avengert teljes valójában október 17-én mutatják majd be Párizsban, ekkortól már előrendelésre is lesz lehetőség.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?