A Cummins megelőzte kamionjával a Teslát

Elektromos nyergesvontatót húzott elő a Cummins

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Saját fejlesztésű nyergesvontatót mutatott az óriási dízelmotorjairól elhíresült Cummins. Az áruszállításba is beköszönt hamarosan a villamosság, a Tesla is készül.


Dübörög a villanyos hajtás fejlesztése, és nem csak a személyautókat érinti, egyre több területen érkeznek az elektromos hajtású járművek, munkagépek. Láthattunk már üzemanyagcellás nyergesvontatót a Nikolától - bár azt ígérték, gázturbinás lesz - és a Tesla is izzítja már a közönséget. Elon Musk azonban kicsit lemaradt saját kamionjával, így váratlanul beállított a Cummins egy teljesen elektromos nyergesvontatóval, ami AEOS névre hallgat.
Hirdetés

Az elektromos hajtás leggyengébb pontja jelenleg az akkumulátor mérete, valamint a töltési idő. A Cummins kamionjába egyelőre egy 140 kWh-ás akkumulátorcsomag fért el, ami nagynak tűnhet, ám a hatalmas jármű áruval megpakolva számolás szerint alig tud majd többet 160 kilométernél. A technikát viszont folyamatosan fejlesztik, és már látják a megoldást arra, hogy megközelíthesse az 500 kilométeres hatótávot. Az AEOS formaterve sem véletlenül ilyen, fontos a jó légellenállás, így mindent ennek szenteltek alá, nincsenek például tükrök, helyettük kamerákkal figyelheti a sofőr a történéseket. 2019-ben kezdődne a gyártás, ám a Cummins erre még partnert keres, mivel gyártani nem akarják, csak a hajtás beszállítójaként vennének részt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 15:11
    Permalink

    160km :DDDDDDD költséghatékony megoldás lehet egy eleve elővárosi fuvarozásra venni egy ilyent … gondolom kerülhet vagy 60-70 millióba … a belsőégésű társa pedig kb fele és azzal elmész egy tankkal röhögve 1000km-et úgy hogy közben a pótkocsin cipeled fél Teszkó árukészletét … Itt meg gyanítom vontatás nélkül tudja az 160 km-et de üresen ki járkál egy nyergesvontatóval ?

Vélemény, hozzászólás?