A Mustang az űrig is eljutott

Rajongói az 50 éves Mustang egy makettjét az űrig utaztatták

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy amerikai Ford-kereskedő és barátai egy hőlégballonnal küldték az űrig a modellautót. A Mustangnak sikerült az, ami Anettkának is.


Michael Sego, a Ford San Francisco környéki sales managere és a Big Valley kereskedés vezetője, Steve Kubitz összefogott, hogy ők is megemlékezzenek valahogy a Mustang félévszázados évfordulójáról. Gondolkodtak, hogy mit kéne csinálni, majd felküldték az űrbe.
Hirdetés

A Mustang születése pont a hatvanas évek űrversenyének a csúcsára esett, mégis kellett ötven év, mire a kocsi eljutott az űrig. Na persze nem egy valódi kocsi, csak egy Revell modell. A kis piros játékautót egy nagy magasságokig használható, időjárási megfigyelésekhez használt hőlégballonnal juttatták a magasba. Ha kukacoskodni szeretnénk, akkor szóvá tehetnénk, hogy ez még nem a világűr, mert az a 100 km magasságban meghatározott Kármán-vonalnál kezdődik. Bár a makett csak a Sztratoszféráig jutott, de azért a 110 ezer láb (33,528 km) is jó magasan van. A Mustang így hasonló űrkarriert futott be, mint az ilyen magasságig egy Mig-32-essel repülő celebhölgyünk, Anettka. A videón látható kisautó 74 perc és a ballon kipukkadása után elkezdett visszazuhanni a Földre, a rászerelt GPS jelei alapján találták meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 09:03
    Permalink

    Könyörgöm, ne menjetek el ennyire bulvárba. A FAI a 100 kilométert tekinti a világűr határának. Ezt valamennyi űrhajós nemzet elfogadja. A valós határt 118-122 kilométer közé tesik a szakértők és a NASA. Anettka egy MIG 31-el hogyan járt volna már ilyen magasan? 35 kilométernél magasabbra semmi esetre sem juthatott. Kb. ez a határ az SR-71-nek is, és egy ballonnak is.

Vélemény, hozzászólás?