A pesti oválbeton a múltba vitt

Múltidézés a kerékpárstadionban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két óra hosszát megbolondult az időszámítás: kinyitott a több, mint száz éves Velodrom Millenáris, múlt századi járgányok és emberek lepték el az ívelt beton versenypályát. Csodálatos volt.


Talán vagyunk még néhányan, akiknek a Millenáris nem elsősorban a budai kulturális központot, hanem az istvánmezei sportpályát, annak is különleges, kerékpár versenyekhez épített körpályáját, azaz a velodromot jelenti. Sajnos ma, oly sok értékes létesítményhez hasonlóan, ez a sporttelep is az enyészeté. A több, mint nyolcezer nézőt befogadó lelátók betört ablakokkal, zárt ajtókkal merednek a múltba.
Noszvai András, az Oldtimer Expo zseniális rendezője azonban merész gondolattal sajátos rendezvényt szervezett ide. Két óra hosszára becsábította a pályához hasonlóan a múltat idéző veteránjárműveseket, kerékpárosokat, motorosokat és autósokat s mindenkit meginvitált, akit érdekel a téma. Belépő helyett csak egy valamit kért: mindenki érkezzen korhű ruhában.
A hangulat így aztán egy autós farsangra emlékeztetett, régi vágású szerelők, versenyzők, illetve korabeli filmhősök, ikonok lézengtek a körpálya közepi placcon, miközben pergősen, egymás után vonultak körbe a különféle járgányok a döntött betonpályán. Aki lemaradt róla, az a felsorakozott járművek egy részét az Oldtimer Expón is megtekintheti.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?