A szöges útzárt is bírja a Bridgestone új gumija

Levegő nélküli abroncs a Bridgestone-tól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokféle gumival kapcsolatos problémának elejét lehetne venni az új Bridgestone abroncsok alkalmazásával, de egyelőre fehér folt is bőven akad velük kapcsolatban.

A japán Bridgestone múlt hét végén mutatta be legújabb fejlesztését, a levegőmentes abroncsot. Nem ők az elsők, akik hasonló megoldással jelentkeznek, a Michelin Tweel néven mutatott be a levegőt a küllők flexibilis mozgásával helyettesítő gumiabroncsot, míg az amerikai Resilient Technologies abroncsa a természetből vett méhsejtszerkezettel pótolja a levegőt.
Utóbbival ráadásul a Tweelnél tapasztalható nagy vibrációt és zajt, valamint a túlzott melegedést is sikerült kiküszöbölni. A Bridgestone megoldása ezekkel szemben sok-sok hajlított, spirálisan csavarodó párhuzamos küllővel csillapít, és 100%-ban újrahasznosított anyagokból készül.
A levegő nélküli gumik legnagyobb előnye, a defektmentesség természetesen a Bridgestone megoldásában is megvan, és kifejlesztője állítja, hogy az eddigi koncepciókkal szemben az ő megoldásuk nem csak kis szériában, hanem nagy mennyiségben is könnyen gyártható.
Hirdetés
Ugyanakkor sok kérdés felmerül az ilyen gumikkal kapcsolatban. Helyettesítheti-e a gumi nélküli kerék a hagyományos kereket anélkül, hogy komolyabb módosításokat kelljen elvégezni a felfüggesztésben és a futóműben? Nagy tempónál is használható-e? Sikerült-e kiküszöbölni a vibrációt és a zajt? Mit szólnak a vásárlók az új megjelenéshez? Mekkora a küllők élettartama?
Ha a Bridgestone megnyugtató választ ad ezekre a felvetésekre, akkor idővel megnyílhat az út a levegőt nem igénylő megoldások előtt, de úgy véljük, még több év is eltelik, mire sikerül az összes aggályt eloszlatni az újszerű megoldással kapcsolatban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre