A túszejtő autó – senki sincs biztonságban

Saját gazdáját ejtette túszul fél napra egy Mazda 3

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ritka eset történt egy 60 év feletti házaspárral, akik több, mint fél napig saját autójuk fogságába estek.


Az elmúlt évtizedben a technika fejlődése az autózás területén is jelentősen felgyorsult. Olyan, korábban eddig nem tapasztalt újdonságok jelentek meg, melyek jobbá és könnyebbé teszik a hétköznapi autózást. Már akinek. Fontos, hogy az új extrákat megfelelő szinten ismerjük, különben könnyen úgy járhatunk, mint az az idős házaspár, akiket saját Mazda3-asuk ejtett túszul nemrégiben. A probléma forrását az autó kulcs nélküli nyitása adta. Az egyik este, feltehetően az új autóval való ismerkedés miatt beültek, az okoskulcs viszont valamilyen módon az autón kívül maradt. Ebben az esetben pedig, mivel a központi egység nem érzékelte a kulcs jelenlétét, néhány perc után lezárta az ajtókat.
Hirdetés

Az idős házaspár tagjai ijedtségükben nem tudtak mit csinálni, végső kétségbeesésként az ablaküveg kitörésével próbálkoztak, sikertelenül. Végül közel 13 órányi bezártság után, másnap reggel tudtak kiszabadulni. A kijutás nem lett volna bonyolult, mindössze az ajtókon lévő központi zár gombját kellett volna megnyomni és már nyíltak is volna az ajtók. Az idős úr természetesen bosszús volt, amikor ezt megtudta. A történetüket mindenesetre publikussá tették annak érdekében, hogy ebből más is okulhasson. Rövid időn belül többen is jelentkeztek, hogy hasonló szituációba kerültek. Ezek szerint viszonylag sűrűn fordul elő ilyen eset. Ha legközelebb Mazda3 tesztautó lesz nálunk, feltétlen kipróbáljuk és be is számolunk arról, hogy sikerült-e saját magunkat hasonló módon túszul ejteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 23:09
    Permalink

    ArMy! Ez teljesen normális, mivel a Te esetedben a kulccsal/távirányítóval lett bezárva az autó. Ilyen esetben az ajtókat nem lehet belülről nyitni. (erről írnak is a kezelési útmutatóban, bár gondolom ezt nem olvastatták el veled, mint utassal. én sem szoktam odaadni azoknak, akiket elviszek valahová 😀 ) A cikkben viszont egy automatikus védelem kapcsolt be, mivel nem érzékelte a kulcsot. Ebben az esetben pont azért lehet kinyitni az ajtót, mert a bezárás nem a sofőr szándékával, hanem automatikusan történt.

  • 2017.10.28. at 23:09
    Permalink

    Skoda Yetiben ültem utasként. A Sofőr kiszállt, majd reflex szerűen nyomta is a bezáró gombot majd ott hagyott a kocsiban. Én meg nem tudtam kiszállni míg vissza nem jött. Úgy kellett felhívnom, hogy jöjjön vissza és ugyan nyissa már ki a központi zárat mert bizony én nyomhattam ott bármilyen gombot de az nem nyilt ki.

Vélemény, hozzászólás?