Autók állami támogatással – a Lehetőségautóról hallottál már?

Fizetett hirdetés

A Lehetőségautó azoknak ad támogatást, akinek a legnagyobb szükségük van rá

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Magyarország kedvenc új autóit kínálja újonnan a Lehetőségautó, mutatjuk, hogy ki és miként, milyen támogatásra lehet jogosult.

Ha autóvásárlásról és állami támogatásról beszélünk, legtöbbeknek a villanyautók és a nagycsaládosok szerzési támogatása jut eszébe, pedig van ám egyéb is - hívja fel a figyelmet Sas Róbert, a Lehetőségautó tulajdonosa. Valóban érdemes erről szót ejteni, hiszen bár a támogatásra pályázni kell, évek óta kevesebb pályázat érkezik, mint amennyi támogatásra keret lenne. A Lehetőségautó neve immár több mint 10 éve olvasható temérdek autón. A cég a 102/2011. (VI. 29.) miniszteri rendelet és az azt követő pályázat által nyerte ugyanis el a lehetőségét annak, hogy a súlyosan mozgáskorlátozottak és egyéb fogyatékossággal élők gépjárműszerzési támogatását közvetítse. Egészen pontosan egy többszereplős konzorcium nyerte a pályázatot, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) kötött együttműködési megállapodásban rögzített feltételek szerint végezte munkáját. Kezdetben csakis egy típus, a Suzuki Swift megvásárlását tették lehetővé, majd a kínálat egy-egy további modellel bővült, ma gyakorlatilag a Suzuki teljes palettája elérhető általuk.
Hirdetés
"Míg kezdetben kötelező volt hitelre vásárolni a támogatott autókat, ez a kötöttség idővel eltűnt, így a többi szereplő részvétele okafogyottá vált, így már a Lehetőségautó lett a Konzorcium vezetője, példamutató együttműködésben az EMMI-vel és a Magyar Suzukival. A Minisztériumok átalakítása során, a támogatások a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkára hatáskörébe kerültek." - tudtuk meg Sas Róberttől. "A Lehetőségautó a súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményéről szóló Kormányrendelet alapján a Rendeletben szereplő Jogosultak részére biztosítja a gépjárműszerzési támogatás felhasználását". A támogatás igénylésére, pontosabban elnyerésére évente kétszer is van mód. A támogatás iránti igényt lakhely szerint, a fővárosi vagy megyei Kormányhivatal Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztályán kell benyújtani, melyre évente kétszer van lehetőség. A tárgyév március 31-éig benyújtott kérelmek esetén a tárgyév június 15-éig, a szeptember 30-áig benyújtott kérelmek esetén a tárgyév december 15-éig kell a kormányhivataloknak a döntést meghozniuk, majd ezzel egyidőben a Járási Hivatalok a jogosultságról szóló határozatokat megküldik a jogosultnak, a Minisztériumnak, illetve a Lehetőségautó Kft.-nek, mint lebonyolító szervnek. Fontos, hogy a támogatás felhasználására a határozat kézhezvételétől számított 4 hónapon belül van lehetőség! Ezt követően a jogosult felkeresi a számára kijelölt értékesítési pontot (11 Suzuki márkakereskedés egyikét), ahol többféle típus és modell közül tud választani, ráadásul a Lehetőségautó ezeket nem csak támogatással, egyedi flottakedvezménnyel is kínálja. Amennyiben a jogosult használt gépjárművet kíván vásárolni, akkor nincs más dolga mint igényei szerint keresnie egy használt autót és a kapott tájékoztatóban szereplő mellékeltet kitöltve a Minisztériumnak elküldi, aki a kereskedőnek folyósítja a támogatás összegét az adás-vételi szerződés megkötése után. Fontos tudni ugyanakkor, hogy

míg új autóra kereken 1 millió forintos támogatás igényelhető, használtra, ami legfeljebb 5 éves és mindenképp hivatalos kereskedés által kínált, de modellmegkötés nélküli lehet, a vételár 60%-a, de legfeljebb 600 ezer forintos támogatás igényelhető.


Hirdetés
Kik jogosultak?
A 18 év feletti személyek közül a fogyatékossági támogatásra, vagy vakok személyei járadékára jogosult személyek, továbbá a mozgáskorlátozottak esetében a fővárosi és megyei kormányhivatal minősítése alapján a közlekedőképességében súlyosan akadályozott személyek szerezhetnek támogatásra való jogosultságot. A 18 év alatti értelmi fogyatékos, autista, látási fogyatékos, valamint hallási fogyatékos gyermekek esetében a magasabb összegű családi pótlékban részesülők válhatnak jogosulttá a támogatásra. Vezetői engedéllyel nem rendelkezők szállítást végző személy bevonásával igényelhetik a támogatást. Milyen autókra kérik a legtöbb támogatást?
Miként az új autók piacán, úgy a Lehetőségautó kínálatában is a Vitara volt a sláger az elmúlt években, de idén jön fel ár/érték aránya miatt az S-Cross, illetve vásárolható Swift is, amiből ma persze már újabb generáció kapható, mint a Lehetőségautó indulásakor. Szám szerint a program létezése óta 5822 db új Suzuki, valamint nagyszámú használt autó szolgálja a rászorulókat a Lehetőségautó közreműködésével. Ezek az autók az állam segítségével láthatóan könnyebbé teszik a rászorulók mindennapjait, egyenrangúbb hétköznapi élethez segítik hozzá őket.
Hirdetés

További információk a Lehetőségautó weboldalán!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.07.07. at 07:10
    Permalink

    Tudom, hogy ez egy reklámcikk, azonban azt, hogy ilyen támogatás csak Suzukihoz van rámutyizva, nem korrekt. Nem véletlen, hogy nincs kihasználva. Sokszor jönnek be érdeklődők, hogy nem tudunk e megoldást, hogy olyan új autót vehessenek, amibe pl befér a kerekesszék, normálisan kinyílik az ajtó, hogy be tudják tenni stb, valójában ez pont a rászorulókon nem segít, csak az így is magas eladású márkát tolja még jobban állami pénzből. Tudom hogy magyar gyártású meg minden, csakhogy itt más a lényeg.

Vélemény, hozzászólás?