Az 50-ből csak 10 új nyári gumi szerepelt jól az ADAC tesztjén!

Minden eddiginél több gumit teszteltek idén nyárra a németek, íme az eredmények!

Idén 50 éves az ADAC nyári gumitesztje, ennek alkalmából még egy lapáttal rátettek az így is kiemelkedő összehasonlításra: pontosan 50 gumit teszteltek a németek. Mutatjuk, hogy mire jutottak!

Immáron 50 éve tesztel gumikat az ADAC, avagy a német autóklub. Az évfordulón ennek fényében pontosan 50 gumiabroncsot próbáltak ki. Az eredmények azonban enyhén szólva is vegyesek, hiszen nem csak a frissen kibővített környezetvédelmi tulajdonságok terén találtak komoly különbségeket, hanem a biztonság terén is. Csak néhány gumi ugrotta meg a lécet, a legtöbb azonban csak közepes eredményre volt képes, míg néhány felháborítóan rossz eredmény is született. A tesztelt méret gyakorisága miatt a 205/55 R16 volt.
Hirdetés
A németek tesztjén az 50 versenyzőből mindösszesen 10 gumiabroncs szerepelt jól, 21 még megfelelőnek minősült, 12 kapott elégséges osztályzatot, 7 gumi pedig megbukott. A győztesek egyértelműen a Goodyear Efficient Grip Performance 2, a Continental PremiumContact 6 és a Michelin Primacy 4+, ám itt érdemes a 40 ezer forintot meghaladó darabárat is figyelembe venni.

Ha ár-érték bajnokot kellene hirdetni, akkor a Nokian Tyres Wetproof, a Falken ZIEX ZE310 ECORUN és a Kumho Ecsta HS52 tűnik a legjobb vételnek, ezek hasonlóan jó pontszámokat tudtak produkálni 30 ezer forint környékén.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezen a teszten a környezetvédelmi szempontok is szerepet játszottak, így egyes abroncsokat az húzott le igazán. A biztonság azonban nagyobbrészt befolyásolta a pontszámokat, a legjobb abroncsok például alig 34 méteres fékúttal képesek voltak megállítani az autót 80 km/óráról, míg a lényegében névtelen, ázsiai DoubleCoin DC99 közel duplájára, 59 méterre tolta ki a fékutat. Ez utóbbi abroncsot hazánkban már 17 900 forinttól árulják. Érdekességek a lista legvégéről a Premiorri Solazo és a Riken Road Performance, ez utóbbit Magyarország egyik legnagyobb hipermarket áruházlánca is forgalmazza, mint jutányos áron kínált gumiabroncsot. A környezetvédelmi szempontok vizsgálata nem teljesen újkeletű a gumiteszteknél, ráadásul az ADAC tesztjében azok számára is fontos információkat tömörítenek, akik egyébként nem vennék figyelembe az ezzel kapcsolatos részleteket. A várható futásteljesítmény például egy fontos szempont, hiszen minél tovább bírja a gumi, annál később kell majd másikat gyártani helyette. Ebből a szempontból a németek tesztje szerint is a Michelin e Primacy a legjobb vétel, amely papíron több, mint 70 ezer kilométeres élettartamot is kibírhat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?