Az 50-ből csak 10 új nyári gumi szerepelt jól az ADAC tesztjén!

Minden eddiginél több gumit teszteltek idén nyárra a németek, íme az eredmények!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén 50 éves az ADAC nyári gumitesztje, ennek alkalmából még egy lapáttal rátettek az így is kiemelkedő összehasonlításra: pontosan 50 gumit teszteltek a németek. Mutatjuk, hogy mire jutottak!

Immáron 50 éve tesztel gumikat az ADAC, avagy a német autóklub. Az évfordulón ennek fényében pontosan 50 gumiabroncsot próbáltak ki. Az eredmények azonban enyhén szólva is vegyesek, hiszen nem csak a frissen kibővített környezetvédelmi tulajdonságok terén találtak komoly különbségeket, hanem a biztonság terén is. Csak néhány gumi ugrotta meg a lécet, a legtöbb azonban csak közepes eredményre volt képes, míg néhány felháborítóan rossz eredmény is született. A tesztelt méret gyakorisága miatt a 205/55 R16 volt.
Hirdetés
A németek tesztjén az 50 versenyzőből mindösszesen 10 gumiabroncs szerepelt jól, 21 még megfelelőnek minősült, 12 kapott elégséges osztályzatot, 7 gumi pedig megbukott. A győztesek egyértelműen a Goodyear Efficient Grip Performance 2, a Continental PremiumContact 6 és a Michelin Primacy 4+, ám itt érdemes a 40 ezer forintot meghaladó darabárat is figyelembe venni.

Ha ár-érték bajnokot kellene hirdetni, akkor a Nokian Tyres Wetproof, a Falken ZIEX ZE310 ECORUN és a Kumho Ecsta HS52 tűnik a legjobb vételnek, ezek hasonlóan jó pontszámokat tudtak produkálni 30 ezer forint környékén.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezen a teszten a környezetvédelmi szempontok is szerepet játszottak, így egyes abroncsokat az húzott le igazán. A biztonság azonban nagyobbrészt befolyásolta a pontszámokat, a legjobb abroncsok például alig 34 méteres fékúttal képesek voltak megállítani az autót 80 km/óráról, míg a lényegében névtelen, ázsiai DoubleCoin DC99 közel duplájára, 59 méterre tolta ki a fékutat. Ez utóbbi abroncsot hazánkban már 17 900 forinttól árulják. Érdekességek a lista legvégéről a Premiorri Solazo és a Riken Road Performance, ez utóbbit Magyarország egyik legnagyobb hipermarket áruházlánca is forgalmazza, mint jutányos áron kínált gumiabroncsot. A környezetvédelmi szempontok vizsgálata nem teljesen újkeletű a gumiteszteknél, ráadásul az ADAC tesztjében azok számára is fontos információkat tömörítenek, akik egyébként nem vennék figyelembe az ezzel kapcsolatos részleteket. A várható futásteljesítmény például egy fontos szempont, hiszen minél tovább bírja a gumi, annál később kell majd másikat gyártani helyette. Ebből a szempontból a németek tesztje szerint is a Michelin e Primacy a legjobb vétel, amely papíron több, mint 70 ezer kilométeres élettartamot is kibírhat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?