Az autósmozik ideje lejárt, az autós templomoké még nem

Szentbeszéd az autóban: ilyen egy drive-in templom

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az amerikai lustaság határtalan: mise hallgatáshoz sem szállnak ki autójukból. Dokumentumfilm készült az autós templomok furcsa hangulatáról.


Sokakban élhetnek még gyermekkori vagy még édesebb kamaszkori emlékek az autósmozikról, amikből mára sajnos egyre kevesebb maradt fenn a multik beköszönésével. A különleges hangulat, hogy a saját autókban ülünk filmnézés közben, gyorsan beszívta az embert. Ezek után talán valamelyest meg is érthetőek azok az emberek, akik a mise hallgatáshoz sem szállnának ki szeretett autójukból, de azért mégis meghökkentő. A The New York Times számolt be a különleges jelenségről és készített egy enyhén nyomasztó dokumentumfilmet egy Daytona Beach-i autós templomról, ami állítólag már 1953 óta üzemel. Laurent DeFilippo, a film készítője hozzátette: „Amit észrevettem forgatás közben, hogy mindannyian csak ülünk, elszeparáltan a saját gondolatainkba merülve, felhúzott ablakok mellett, süvítő légkondival és azon gondolkozunk, hogy miért nem tudunk jobb kapcsolatot teremteni a minket körülölelő világgal és emberekkel.”
Hirdetés

Nekünk furcsának tűnhet, az amerikaiak viszont vevők az imádkozás ezen különleges formájára, hiszen életük jó részét autójukban töltik. Az is egyértelmű, hogy a filmben szereplők a legkevésbé sem az autószeretet miatt, sokkal inkább a lustaság miatt választják a megnyugvás ezen formáját. Néhányan egyedül, mások párjukkal, míg megint mások háziállatukkal látogatnak el a különleges szeánszokra. A szervezők szerint azért szeretik az autós templomokat, mert így nem zavarják egymást a misehallgatók, helyette mindenki komoly arccal néz előre. Ámen helyett pedig dudaszóval köszön el mindenki a szent kerttől, majd csendben elhajtanak. Érdekes.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?