Befutottak a Világ Év Autója győztesei, taroltak a villanyautók

A Hyundai és a KIA több győzelmet is bezsebelt az IONIQ 6-tal és az EV6 GT-vel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Amerikai, ázsiai és európai győztese is van a Világ Év Autója 2023-as döntőjének, de a Hyundai-csoport lehet a legbüszkébb az eredményére.

Év Autója néven több verseny is fut szerte a világon, melyek egymástól függetlenek, de közös bennük, hogy általában szakértő zsűri dönt a helyezésekről - szép eredmény tehát, ha egy modell győzni tud bármelyik kategóriában. Most a New York-i Autókiállításon mutatták be a Világ Év Autója verseny győzteseit, miután 32 ország 100 autós újságírója pontozta az indulókat. 5 kategóriában választottak győztest, valamint van egy hatodik szegmens is, az abszolút győztes, a Világ Év Autója, amely ezúttal ez a Hyundai IONIQ 6 lett.
Hirdetés
Az IONIQ 6 még elég új modell, de a mostani eredménye után jó esély van rá, hogy népszerű lesz a villanyautó-vásárlók körében - vagy akár még a belső égésű motoros autók tulajdonosait is sikerül meggyőznie, hogy zöld rendszámra váltsanak. Az IONIQ 6 a végső kategóriában a BMW X1/iX1-et és a KIA Nirót győzte le, a legjobb pontszámot a környezetre gyakorolt hatásban és az innovációban érte el. A két másik befutó egyébként megmutatja az idei verseny egyik alapvető jellemzőjét, azaz a villanyautók elsőségét az összes induló között. A Hyundai IONIQ 6 nyerő szériája itt viszont nem ért véget, első lett ugyanis a Világ Elektromos Év Autója, illetve a Világ Év Autódizájnja kategóriákban is (előbbiben a BMW i7-est és a Lucid Airt, utóbbiban a Range Rovert és a Lucid Airt utasította maga mögé). De a cégcsoportnak még ez sem volt elég, hiszen a Kiával is bezsebeltek egy győzelmet a Világ Év Sportautója csoportban az EV6 GT-vel. Itt egyébként a Nissan Z és a Toyota GR Corolla jutott még fel a dobogóra. A Világ Év Luxusautója is elektromos a Lucid Air személyében, ami a BMW 7-est/i7-est és a Genesis G90-et előzte meg. A verseny egyetlen nem villanyhajtású győztese a Világ Év Városi Autója, ami 2023-ban a Citroën C3 lett - ez az ORA Funky Cat nevű elektromos autót és a Volkswagen Taigót győzte le.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?