Beindult a gyártás, már úton vannak az első Škoda Fabiák

Rengeteg pénzbe került a Mladá Boleslav-i üzemet átalakítani, hogy a Fabiát is itt gyárthassák

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha valaki az elsők között rendelt az új Fabiából, jó hírünk van számára: lehet, hogy már el is készült, mert július 12-e óta folyik a gyártás.

Kicsi az autó, de jó sok pénz kell hozzá - persze nem csak a vevői oldalon (bár az utóbbi évek alapos drágulásából a Fabia sem maradt ki), hanem inkább a gyártó részéről. A Fabia most először épül a Volkswagen-csoport MQB-A0 platformjára, ehhez pedig alaposan át kellett alakítani a gyártósorokat Mladá Boleslavban, a Škoda főüzemében. Összesen több mint 110 millió eurót, nagyjából 39,5 milliárd forintot fektettek be a gyárba, hogy hatékonyabban működjenek például az olyan fontos részlegek, mint a prés- és a hegesztőüzem. Számos összetett és fizikailag megterhelő műveletet robotok vettek át, magas automatizáltsági fokot elérve a termelési folyamatok során.
Hirdetés
Michael Oeljeklaus, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának a termelési és logisztikai területekért felelős tagja hangsúlyozta: „A gyártáskezdet mindig különleges pillanat, amelyre aprólékosan készülünk, s ma az új Fabia gyártásának hivatalos beindítását ünnepeljük. Összesen 110 millió eurót invesztáltunk a termelési folyamatok széleskörű korszerűsítésébe, illetve további automatizálásába, ami most meghozta eredményét: jó látni, amint minden fogaskerék pontosan kapcsolódik egymásba és minden zavartalanul működik. Szeretném megköszönni az egész kollektívának ezt a kiváló csapatmunkát és örülök, hogy munkánkkal nagyban hozzájárulhatunk a Fabia sikertörténetéhez. 1999-es bevezetése óta a Fabia szép karriert futott be, 3 generáció alatt több mint 4,5 millió példány kelt el belőle. Az első kettő volt ezek közül a legsikeresebb, de még a harmadikból is eladtak körülbelül egymilliót. Ilyen viszonylatban egyébként már nem is hangzik olyan soknak az a 110 millió euró: ha hasonló eladásokkal számolunk, autónként 110 eurónyi, vagy attól valamelyest több (az infláció miatt) hasznot kéne elérni a gyárnak, hogy megtérüljön a befektetés az évek alatt. Ettől viszont valószínűleg bőven több marad nekik, még akkor is, ha az egymillió autót nem csak csehországi üzemükben gyártják, és a világ többi pontján lévő üzemeket is korszerűsíteni kell. A sikerhez mellesleg minden adott, a Fabia légellenállási együtthatója, csomagtere és utastere mind a kategória legjobbjai között van, ráadásul már technológiailag is hozza sok, akár eggyel magasabb szegmensű, kompakt rivális szintjét.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?