Betelt a benzinespohár Olaszországban – inkább bringáznak

Kerékpárra cserélik autóikat az olaszok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A második világháború óta idén először több kerékpárt vásároltak az olaszok, mint autót. A csizmában 2 euró fölé emelkedett a benzinár.


A hosszú távon egyenletes emelkedésben kicsúcsosodó benzinár-ingadozásokat mi is nyögjük, de ahogy tavasszal megírtuk, az olaszokat százalékosan még jobban sújtja az olajcégek játéka.
Pillanatnyilag odaát már 2 euró felett jár a benzin literenkénti ára, így nem csoda, hogy a második világháború óta tavaly fordult elő először, hogy a csizmában több kerékpárt adtak el, mint autót. Kétkerekűből 1,75 millió fogyott, míg autóból csak 1,748 ezret adtak el, és a Fiat elnöke, Sergio Marchionne is katasztrofális eladásokról számolt be, a most szeptemberi adatok negyedével múlják alul a 2011-es számokat. Az Olasz Kerékpáros Klub elnöke, Antonio Della Venezia nem is számít arra, hogy ezek a trendek egyhamar visszafordulnának.
Hirdetés
"Olyan emberek is elkezdtek máshogyan gondolkodni, akik korábban csak és kizárólag autóval közlekedtek. Szerintem az autóeladások mértéke soha nem fog már visszaállni a 2008 előtti szintekre."
Könnyen lehet, hogy igaza van. Számtalan család már megszabadult második, harmadik autójától, egyre népszerűbbek a telekocsis szövetségek, és megemelkedett a kerékpár-eladások száma. Úgy becsülik, hogy tavaly körülbelül 200 000 régi biciklit újítottak fel, és állítottak újra rendszeres üzembe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 13:19
  Permalink

  Az egyik cimborám naponta 32 km-t teker a munkahelyére oda és ugyannyit vissza. Ez 2 óra plussz naponta. Csak a nagy mínuszokban jár kocsival, meg a havazás miatt. Szerintem ez már túlzás, de napi 6-8 km-re még vállalható a bringa.

 • 2017.10.30. at 13:19
  Permalink

  Arra különössen befizetnék mi történne ,ha az autóstásadalom 60-65 % -a nem tankolna mondjuk egy hónapig ? ! Ez a 65 % váltakozó résztvevőkkel is összeálhatna . Biztos hogy maradnának az üzemanyag árak a jelenlegi szinten ???!

 • 2017.10.30. at 13:19
  Permalink

  Iratlan szabályok ide iratlan szabályok oda , magyarországon SOHA nem fog visszaálni ! Itt az utolsó forintot is ki kell préselni a magyarokból ! Mindegy hogy alakul a világpiaci ár , erősödik a forint akkor sem mennek az árak lejjebb ! A gazdasági /szakértők/mindíg meg tudják magyarázni, hogy nálunk miért nem lehet árat csökkenteni ! És mi meg is kajáljuk évek óta ,ha sok búza termett akkor e kellene égetni mert jó a kalóriája ! Azután ha szűkebb év következik sírdogálás és áremelés következik ! Élelmiszerért is lehetne ám üzemanyagot venni ! Igaz akkor nem kellene a földeknek parlagon heverni , várva egy jó vevőre ! Akik nem művelik a termőföldjeiket azokat kemény bírsággal kellene sujtani ,mindjárt csökkenne a spekuláció és lenne munka a dolgozni vágyó szakképzetlen kissebségnek és másoknak is !

 • 2017.10.30. at 13:19
  Permalink

  Soha ne mondd, hogy soha! Vissza fog az állni a 2008 előtti szintre, mert ez a kapitalizmus íratlan szabálya szerint meg kell történjen.

  Apropó, a benzinre el nem költhető pénz most hol van? Szerintem inkább ez a nagy kérdés, nem az autózás/kerékpározás hogyan továbbja!

 • 2017.10.30. at 13:19
  Permalink

  Én 7km-re lakom a munkahelyemtől és benzinár ide-oda, én mindig is tekertem munkába. Sőt, még anno középiskolába is biciklivel jártam, mert az is a város túlsó végén volt. Télen, nagy mínuszokban elég kellemetlen, de jól beöltözve nincs semmi baj, kb 20 éve járok így bringával és cseppet sem vagyok izületes. Ha pedig autóval mennék(nincs fűtött garázsom sajnos) akkor is hideg lenne legalább félútig és a kocsinak végképp nem tenne jót. Ennyi mozgás szerintem mindenkinek elkél. Az autót, ha előveszem, akkor vagy több száz kilométerre megyek túrázni, vagy embereket, illetve nagyobb csomagokat cipelek. Minden eszköznek megvan a maga létjogosultsága, de az emberi lustaság bizony nem ismer határokat…
  Ami pedig a telekocsi rendszert illeti, remek ötletnek tartom!

 • 2017.10.30. at 13:19
  Permalink

  Most megmutatkozik, hogy mennyi ember ül feleslegesen kocsiba, mikor kisebb távokat utazik. Én heti 2-4 napot bringával járok a melóba, ez éves szinten sokezres megtakarítás. Egy jó minőségű kerékpár is viszonylag hamar behozza az árát, és arra öröm ráülni. Nem mellékes az sem, hogy ezzel napi fél óra mozgás is megvan, és ekkora távon alig lassabb, mint az autó, kb. 5 percet bukok vele. A busszal járókkal szemben kb. 20 percet nyerek naponta. Igaz, én jó helyzetben vagyok, mert végig kiépített bringaút van, és nem nagy város, így nem a BKV járatok kormát szívom tekerés közben.

Vélemény, hozzászólás?