Diszkriminálják az EU villanyautóit az USA-ban

Vajon kapnak majd adókedvezményt az európai villanyautók Amerikában?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem valami rózsás az EU területén gyártott villanyautók jövője az USA-ban, ha nem változtatnak az új inflációs törvényen.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden inflációcsökkentést szorgalmazó lépései között akad olyan, ami felborzolta az autóiparban a kedélyeket, illetve az Európai Unió részéről is ellenállásba ütközik. Egy új törvény alapján csak azok az autók jogosultak a 7500 dolláros adókedvezményre, amelyek az Egyesült Államokban készültek, illetve amelyeknek az akkumulátorai 40 százalékban Észak-Amerikából, vagy valamelyik kereskedelmi partnerországból származnak. Emiatt az EU döntéshozói úgy érzik, hogy ez diszkriminatív az európai gyártókkal szemben. Ezért Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, nemrégiben megbeszélést folytatott a helyzetről Katherine Tai, amerikai kereskedelmi képviselővel, Gina Raimondo kereskedelmi miniszterrel, illetve Janet Yellen pénzügyminiszterrel. "A múlt hónapban a Tesla Y modell volt a legtöbbet eladott autó Németországban - nyilatkozta Dombrovskis a Reuters hírügynökségnek. "Ez nem lett volna lehetséges a diszkriminációmentes uniós támogatás nélkül, miközben az EU-s elektromos autók nem kapnak hasonló támogatást az Egyesült Államokban, ami diszkrimináció, és ezt a diszkriminációt szeretnénk megszüntetni."
Hirdetés
Egyelőre nem világos, hogy milyen engedményeket tehet az USA az EU autógyártói számára, de Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője úgy véli, hogy létre fog jönni egy megállapodás. "Az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolat erősségére alapozva bízom benne, hogy sikerül megoldanunk ezt a problémát" - mondta a helyzetről. Az Európai Unió nincs egyedül az inflációcsökkentési törvény miatti aggodalmával. A dél-koreai tisztviselők hasonlóan csalódottak a politika miatt, és megbeszéléseket folytattak az amerikai tisztviselőkkel is annak érdekében, hogy a dél-koreai EV-k is jogosultak legyenek az adójóváírásra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?