Döntött a nép: betiltják a bérelhető villanyrollereket Párizsban

A párizsiak 7 százaléka szavazott a bérelhető elektromos rollerek ellen, mégis betiltják őket

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A bérelhető elektromos rollerek használatáról tartottak népszavazást a hétvégén Párizsban. A szavazók túlnyomó többsége, csaknem 90 százaléka a betiltás mellett voksolt, ám a lakosság kevesebb mint 7,5 százaléka ment el egyáltalán szavazni az ügyről.

A Párizsban most először tartott "állampolgári voksoláson" az 1,3 millió választásra jogosult közül 103 ezren vonultak az urnákhoz szombaton és vasárnap, azaz a részvétel 7,46 százalékos volt. Anne Hidalgo polgármester ennek ellenére még a szavazás előtt elkötelezte magát arra, hogy

"mindenképpen és egyszerűen tiszteletben tartja a voksolás eredményét, bármi is legyen az."

Abban igaza van a polgármesternek, hogy a lehetőség a rollerek támogatóinak is adott volt a szavazásra, ám az is egyértelmű, hogy ilyen alacsony részvétel mellett az eredmény valószínűleg nem reprezentálja a teljes lakosság akaratát. A párizsi városvezető azonban maga is a betiltás mellett kampányolt a szavazás előtt. A szolgáltatók jelezték, hogy a voksolás eredményének egyelőre "semmilyen közvetlen hatása nem lesz arra a havonta 400 ezer emberre", akik a bérelhető elektromos rollerekkel közlekednek. Az elektromos meghajtású rollerek négy évvel ezelőtt jelentek meg a francia utcákon: mintegy 2 millióan saját tulajdonú rollert használnak, több százezren pedig a bérelhető változatokkal közlekednek a nagyvárosokban. Párizsban mintegy 15 ezer ilyen roller áll rendelkezésre, amelyeket három szolgáltató, a Lime, a Tier és a Dott működtet. A szerződésük augusztus 31-én jár le, így szeptembertől Párizs lehet az első európai főváros, ahonnan teljesen kitiltják a bérelhető elektromos rollereket. A francia televíziók rendszeresen beszámolnak a gyalogosok és a sokszor száguldó rollerezők közötti balesetekről, Párizsban pedig a bérelhető rollerek folyamatosan gondot okoznak az önkormányzatnak azzal, hogy az egységes szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után.
Hirdetés
A francia kormány egyébként múlt szerdán a korábbi 12 évről 14 évre emelte az elektromos roller használatának alsó korhatárát, a motorkerékpárokhoz hasonlóan, és kötelezővé tette, hogy az elektromos rollereket féklámpával és irányjelzővel kell felszerelni. Az elektromos rollereken Franciaországban 2019 óta kizárólag egy ember közlekedhet, tilos velük a járdán haladni és parkolni. A szabálysértőket az eddigi 35 euró helyett ezentúl 135 euróra büntethetik a rendőrök. A sisak viselésének kötelezővé tételét egyelőre nem rendelte el a francia kormány, de a közlekedési minisztérium szerint napirenden van a kérdés. Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.04.05. at 11:44
    Permalink

    Azért hihetetlen, hogy nálunk nem lehet egy normális és betartatható szabályozást csinálni.
    A rolleresek nagy része fel se fogja, hogy a járdán 30-al suhanva mekkora veszélyt jelentenek nem csak másra , de saját magukra is.

Vélemény, hozzászólás?