Eger után Miskolc, folytatódik az Országos Rallye Bajnokság

Népes mezőny rajtol az ORB idei második futamán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Három bajnoki osztályban több mint 160 páros vág neki pénteken a 21. Steelvent Miskolc Rally-nak, az országos bajnokság idei második futamának

Most hétvégén, április 24-25. között rendezik az Országos Rallye Bajnokság második fordulóját, a 21. Miskolc Rally-t. A rajthoz felsorakozó párosoknak a pénteki prológ után szombaton 12 speciál szakaszt és 140 gyorsasági kilométert kell teljesíteniük. Érdekesség, hogy az elmúlt évektől eltérően nem a megszokott borsodi pályákon, hanem 40 km-rel arrébb, az egykori Zemplén Rallye szakaszain zajlik majd a verseny.
Hirdetés

Miként azt Kovács Levente versenyigazgató az esemény előtti sajtótájékoztatón elmondta, az ORB-ben csaknem 50, a Rallye2-ben 80, míg a Historic mezőnyében 23 egység várja a rajtot. A program péntek délelőtt az adminisztratív és a technikai átvételekkel már el is kezdődött Miskolcon, a rajtceremóniát a Városház téren tartják. Ezután a párosok a népkerti salakmotor stadionba látogatnak, ahol a hagyományos körversenyt tartják meg. Részletes program itt, itiner és versenyzőlista pedig itt.
A gyorsasági szakaszokat szombaton, a zempléni utakon bonyolítják le, négy pályán összesen 140 versenykilométer vár az egységekre. A legjobbakat és a célba érkezett autókat az esti órákban köszöntheti a közönség a borsodi megyeszékhelyen.
Miként arról az MTI beszámolt, a bajnoki címvédő Kazár Miklóst a csütörtöki sajtótájékoztatón Szabady Levente csapatvezető képviselte, mert a pilóta rehabilitációs kezelésen vett részt. Szabady Levente megjegyezte: két és fél héttel a quados kéztörése után Kazár elindul a pénteken kezdődő futamon, a szoros küzdelem miatt ugyanis nem engedheti meg magának a kihagyást. Orvos és gyógytornász is lesz vele a viadal alatt, ahol a címvédő szeretne a dobogón végezni. Ugyanezt tűzte ki maga elé Turán Frigyes és Zsiros Gábor is. A Ford Fiesta R5-ös autóval az egri bemutatkozás után a páros szeretne kilométerenként legalább két-háromtizedet gyorsulni, ezzel versenyképesek és esélyek lehetnek. Turán kiemelte: a pályabejárás után már látszik, hogy nagyszerű gyorsokon, pörgős verseny várható a hétvégén. A Peugeot-val idén visszatérő hétszeres magyar bajnok ifj. Tóth János a tervezettnél több edzés és finomhangolás után ugyancsak reménytelien vág neki a hétvégének. „Az egri idénynyitó után láttuk, hogy a differenciálmű és a futómű beállításán változtatni kell ahhoz, hogy még komfortosabban érezzük magunkat az autóban. Ezek a változtatások az elmúlt időszakban elkészültek, és most ki is próbáltuk őket” – mondta ifjabb Tóth János, majd még hozzátette,egészen más most a Peugeot, mint Egerben volt. A harmadik, negyedik sebességi fokozatú kanyarokba már teljes gázon be tud fordulni – ami néhány hete még nehezebben ment.
„A kormány érzékenységét még tanulnom kell, mert egyelőre eléggé szokatlan számomra, hogy az autó a legapróbb kormánymozdulatra is hirtelen reagál. Erre is próbáltam ráérezni a teszt folyamán, amely azért lett hosszabb a tervezettnél, mert ki akartuk próbálni a lehető legtöbb beállítási variációt” – árulta el „Janika”, majd amikor az országos bajnokság második, miskolci viadalára terelődött a szó, elmondta, a négy gyorsasági szakasz egyike sem ismeretlen számára, mindegyiken versenyzett már, s változatos pályák, amelyeken a gyors és lassú részek váltogatják egymást. „A raliban az a legjobb, hogy az improvizációról szól az egész, s a technikás pályákra ez fokozottan igaz, azok jelentik az igazi feladatot, én ezért szeretem őket. A zempléni pályák nagyon jók, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek rajtuk” – mondta ifjabb Tóth.
A Rallye2-ben induló Friedmann Zsolt a tájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a másodosztályú párosok együtt kezdik a napot az ORB mezőnyével, így már világosban befejezik a küzdelmet. Utána pedig ugyebár eredményhirdetés, a vasárnapja pedig már minden versenyzőnek "szabad" lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?