Egy smart a Daimler első kormány nélküli autója

Ígéretes koncepció a smart vision EQ fortwo

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A smart megalkotta a jövő tökéletes városi miniautóját: önvezető, elektromos, kapcsolatteremtő, megosztott és persze a nevéhez hűen aranyos.


Egy igazán különleges és ígéretes koncepciót mutatott be a smart még a frankfurti debütálás előtt. Önvezető, az autómegosztásra alapozik és méltó a gyártó cuki karakteréhez. A guruló buborék vision EQ fortwo névre hallgat, tehát a Daimler EQ villanyautó családjának legkisebb előhírnökeként tekinthetünk rá. Egészen pontosan 2030-ra pozicionálják, pedig előbbre ígérik a németek nagy villanyautó boomját. Nem csak villanyautó, hanem önvezető is, amit már a kormány és a pedálok hiányából sejteni lehet. Mindez újdonság a Daimler háza tájáról, a németek kevésbé hisznek az autómegosztás elvében. Olyannyira, hogy ez az első volánmentes autójuk. A közösségi autózás viszont olyan közel áll a smart filozófiájához, hogy, ha koncepció szinten is, de engedtek a nyomásnak.
Hirdetés

A morcos tekintet ne zavarjon meg senkit. Fényszórók helyett ugyanis LED kijelzőket kapott, amik egy emberi szem mimikáit imitálják, ettől pedig az egész életszerű lesz, tehát még könnyebben kötődik majd hozzá a célközönség, mint az eddigi modellekhez. Ráadásul mivel hűtőrácsra nem volt szükség, egy nagy kijelzőt szántak a helyére, ami üzenetekkel fogadja utasát vagy épp kommunikál a gyalogosokkal és a forgalom egyéb szereplőivel. Az oldalajtók a kerékíven átfordulva nyílnak, így a beszállás is könnyed. Bent két utasnak szánt tágas teret, elrejthető könyöklőt, hangulatvilágítást és egy hatalmas képernyőt találunk. Hajtásláncával kapcsolatban egyelőre nem sok ismert. Annyit azért tudni, hogy egy 30 kWh-s lítiumion akkumulátor táplálja majd a villanymotort és kábelek helyett, induktívan tölthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?