Eladó a világ egyetlen gőzhajtású Jeep Wranglere

Még a gőzgépek sem haltak ki, nemhogy a belsőégésű motorok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sajnos maga a gőzgép nem az ajánlat része, de a hatkerekű Jeep többi része tényleg új gazdát keres.


Sokan találgatják, hogy mikor fog leáldozni végleg a belsőégésű motorok csillaga, pedig még a gőzgépek is velünk élnek. És nem csak a nosztalgiajáratokat húzó gőzmozdonyok képében. Az USA-ban ugyanis egy elvetemült vállalkozás megépített egy gőzhajtású Jeep Wranglert. A Loco Hauk névre keresztelt masina a Pennsylvaniában működő Hauk Design agyszüleménye, és nem csak a gőzgép a különlegessége, hanem a három tengely is.

A Wrangler hátára szerelt gőzgép lényegében négy hengert hajt meg, amelyek összesen 1,6 literes hengerűrtartalmúak. A gőz által termelt erőt pedig hatfokozatú manuális sebességváltón keresztül juttatják a kerekek felé. Természetesen ez a hatkerekű Jeep nem a hatékonyságról híres. Ahhoz, hogy megtegyen 2,4 kilométert, körülbelül 208 liter víz szükséges, és 56 km/h tempónál nem képes nagyobb sebességre. Azt már meg sem merik említeni, hogy mennyi tüzelőanyag szükséges a gőz fejlesztéséhez.
Hirdetés

Az eladásba azonban egy kis turpisság is vegyül, hiszen a Hauk Design csak az autót adná el, a gőzgépet megtartja, illetve egy múzeumnak ajándékozzák. Viszont minden más tényleg eladó, és ebből a „maradékből” akár még egy újabb hatkerekű Jeep különlegesség is megépíthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?