Ellentmondásos, hogy ki tankolhat hatósági áron?

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE): súlyos ellentmondás a hatósági üzemanyagár rendeletben

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) hívta fel a figyelmet arra, hogy a hétvégén megjelent, a hatósági áras tankolást szigorító kormányrendelet az üzembentartó szó mellett az "üzemeltetett" kifejezést is használja.

Számos kérdés felmerült annak kapcsán, hogy a szombat 11 órától tartott Kormányinfón bejelentett, majd már aznap déltől életbe is lépett, a hatósági áron tankolás szigorításáról szóló kormányrendelet szerint ki tankolhat a 480 forintos ársapkával. Míg a kormányinfón és az azt követő Facebook bejegyzésben is az szerepelt, hogy a "magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre marad érvényben a 480 forintos kedvezményes üzemanyagár", a rendeletben nem pontosan ez szerepel.
Hirdetés
A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből az olvasható ki, hogy "nem természetes személy által üzemeltetett" autók esetén nem alkalmazható a hatósági ár. Továbbá az is, hogy "az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az 1. § (1a) és (1b) bekezdésében meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről". Míg az "üzemeltetett" kifejezés értelmezhető tágabban, az üzembentartó már egyértelmű kifejezés, de a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint haladéktalanul tisztázni kell, hogy melyik jármű esetében áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár! A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a céges járművek üzembentartói átíratásának számviteli-adózási hatásait is kielemzi a facebook oldalán - lásd itt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?