Emelkedő kgfb-átlagdíjak: fordulóponton a kötelezőkampány

A kötelező biztosításoknál a díjcsökkentés helyett a jó ügyfelek megtartása a cél

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyilvánosságra hozták a 2014-es évre érvényes tarifáikat a biztosító-társaságok. A Netrisk elemzése szerint fordulóponthoz ért a piac: a díjak a várakozásoknak megfelelően a tavalyiaknál magasabbak.

Mind a tizenöt érintett biztosító november 1-je éjfélig közzétette új, a év végi kampányban érvényes díjtarifáját – négy biztosító, köztük a tavalyi kampányban legtöbb ügyfelet szerző társaság, ezt már egy nappal korábban megtette.
Az átlagdíjak alakulása egyértelműen csak a holnapi nappal kezdődő konkrét kötések nyomán válik egyértelművé, de az már most bizonyos, hogy idén megáll a díjak hosszú évek óta tartó csökkenése, sőt, akár 6-8 százalékos átlagdíj-emelkedés is elképzelhető - derül ki a Netrisk.hu elemzéséből. Egyes, a tavalyi évben magasabb díjjal jelentkező biztosítók ugyan csökkentették idei díjaikat, de azok még így is a tavalyi átlagdíj felett maradnak. Ugyanakkor egy biztosító olyan díjakkal jelent meg, amely szinte bizonyossá teszi, hogy nem törekszik új ügyfelek szerzésére, és a kgfb jelenlegi kritikus jövedelmezőségi szintje miatt az is elképzelhető, hogy elhagyja a kötelezős piacot.
Jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest idén sem lesz tapasztalható a Netrisk.hu szerint. Komolyabb hatású új kedvezményt a biztosítók nem vezettek be, ismét az éves díj egyösszegű befizetésével, a bankszámláról történő fizetéssel (bankkártya, utalás, inkasszó), illetve az elektronikus kommunikációval érhető el a legnagyobb (egyenként 10, de akár 25 százalékot is elérő) mértékű kedvezmény. Fontos tudni, hogy a bónuszok mértékét a biztosítók az idén is limitálják, új kötésnél általában 45-55 százalékos a kedvezményplafon.
Hirdetés
A károkozók az idei évben is rosszul járnak, a biztosítók ugyanis évfordulókor továbbra is következmény nélkül felmondhatják a kgfb-szerződéseket, és a portfoliók megtisztítása miatt ezzel a lehetőséggel várhatóan a korábbinál nagyobb arányban fognak élni. Több biztosító az új tarifáiban ugyanakkor az idén komoly pótdíjjal bünteti ezeket az autósokat. A károkozók tehát az idén jelentősebb díjemelkedést is tapasztalhatnak, nekik tehát mindenképpen célszerű lesz az összehasonlító oldalak szolgáltatásait igénybe venni.
A díjtarifák bonyolultsága a korábbi évekhez képest nem csökkent, sőt, a biztosítók a pontosabb szegmentálás érdekében új szempontokat is figyelembe vesznek. Új elem például, hogy a minimáldíj mellett bizonyos feltételekhez kötötten megjelent a maximumdíj is, de létezik már a jobbkormányos autók pótdíja, és bővül azon biztosítók köre is, amelyek a hajtóanyag (benzin vs. dízel) alapján is különböző szorzószámokat alkalmaznak.
Miként azt már korábban is írtuk, az autósok zöme kismértékű díjkülönbségért is hajlandó biztosítót váltani, az autózásról ugyanakkor drasztikus üzemanyagár-emelkedésnél is nehezen mondanának le. A társaságok elhagyását apaszthatják a meglévő kuncsaftoknak ajánlott bónuszok, kiegészítő szolgáltatások Miként azt már korábban is írtuk, az autósok zöme kismértékű díjkülönbségért is hajlandó biztosítót váltani, az autózásról ugyanakkor drasztikus üzemanyagár-emelkedésnél is nehezen mondanának le. A társaságok elhagyását apaszthatják a meglévő kuncsaftoknak ajánlott bónuszok, kiegészítő szolgáltatások
Az eddigi tapasztalatok szerint az autósok közel fele a rendelkezésre álló utolsó 8-10 napban dönt a biztosításváltásról. Idén először találkozhatunk olyan kedvezménnyel, amely a kampány első két hetében végrehajtott tranzakciókat további bónusszal díjazza. Mindez azt eredményezi, hogy a két nappal későbbi díjhirdetés miatt amúgy is lerövidülő kampányban célszerű már az időszak első heteiben körülnézni a legkedvezőbb ajánlatokat vadászó autósoknak.
Annak ellenére, hogy a továbbra is igen bonyolult díjtarifák csak szombat hajnalban váltak teljes körűen megismerhetővé, a Netrisk már november 3-án, vasárnap lehetővé teszi oldalain a díjak teljes körű összehasonlítását, illetve az ehhez kapcsolódó felmondási és szerződéskötési lehetőségeket. Fontos tudni, hogy az év végi időszakban nem csupán a január elsejei, hanem a januári vagy februári évközi évfordulóval rendelkező autósok is érintettek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 21:07
    Permalink

    Törvényi támogatással beszedni a díjakat, aki meg kártokoz, mert ő már teher, költséget jelent, felbontjuk a szerződését! Hazánkban egyre szaporodnak ezek a pénznyerő szervezetek akik hangzatos dogmákkal teszik fontossá önmagukat, majd amikor már valamicskét helyt kéne állni akkor jön a nagy sírás. Igazuk van megtehetik pénzt beszedni, jól élni, dőzsölni, amikor meg az ügyfélre kell költeni akkor kirúgni mind ezt törvényesen! Ezt nevezik biztosításnak?

Vélemény, hozzászólás?