Ennyi pénzt keresett tavaly a Mercedes

Itt a Mercedes-Benz pénzügyi beszámolója!

A Mercedes-Benz évértékelő beszámolójából kiderül, hogy globális szinten stabil pénzügyi eredményekkel zárta a márka a 2023-as évet.

Csapjunk máris a közepébe: a 2023-as esztendő összesen 19,7 milliárd euró (7 659 557 000 000 forint) kamat- és adófizetés előtti eredményt (EBIT), valamint 153,2 milliárd euró (kb. 60 billió forint) árbevételt eredményezett a Mercedes-Benz számára. Az ellátási lánc okozta nehézségek ellenére az autógyár 2 491 600 darab járművet értékesített tavaly (+1,5%). A 2023-as értékesítési eredmények azt mutatják, hogy az elektromos jármű eladások tovább emelkednek, valamint a felső kategóriás járművek, köztük a Mercedes-Maybach, a G-osztály és a Mercedes-AMG évről évre egyre jobban fogynak.
Hirdetés
Itthon a Mercedes-Benz Hungária Kft. árbevételére hatással volt a tehergépjármű üzletág leválasztása, ám a vállalat kamat és adózás előtti eredménye így is kiegyensúlyozottan emelkedő tendenciát mutat. 2023-ban az EBIT elérte az 5,12 milliárd forintot. 2023-ban összesen 4 419 darab Mercedes-Benz személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. Az EQ és a plug-in hibrid (PHEV) modellek népszerűsége emelkedő tendeciát mutat, ezekből összesen 1 463 darabot értékesítettek. A PHEV szegmensben a Mercedes-Benz 1 068 darabos eladásával megőrizte első helyét a hazai piacon, ami 20%-os piaci részesedést jelet. A 395 darab tisztán elektromos EQ modell eladásával pedig 6,9%-os piaci részesedést értek el a hazai elektromos autópiacon. Itthon továbbra is nagy a kereslet a luxusmodellek iránt. A luxuslimuzinok kategóriájában a Mercedes kiemelkedően jól teljesített. A 236 darab eladott S-osztály és Maybach S-osztály uralták ezt a kategóriát. Az AMG modellek népszerűsége is magas szinten áll, a forgalomba helyezett Mercedes-Benz személyautók közel 11%-a (464 darab) AMG modell volt. A legnépszerűbb modell Magyarországon az eladási eredmények alapján a GLC volt, amelyből 898 darabot adtak el tavaly, ez pedig 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A GLE szintén megőrizte népszerűségét a prémium SUV kategóriában, ebből a modellből összesen 551 darabot helyeztek forgalomba. Emellett a kecskeméti gyárban készülő modellek, mint a CLA, az A-osztály és az EQB is jelentős szerepet játszottak a hazai értékesítésben: összesen 639 darab Kecskeméten gyártott járművet helyeztek forgalomba. A 2023-as évben minden negyedik eladott modell Kecskeméten gördült le a gyártósorokról.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?