Európába jön egy újabb amerikai villanyautó-márka

Hamarosan bemutatja a Rivian az új, kisebb méretű R2 SUV-ját, amiből Európába is jut

Nagy tervei vannak az amerikai Rivian villanyautó-gyártónak: nem csak egy új modellt mutatnak be, de az öreg kontinensre is szeretnének belépni vele.

Merész tervekkel kezdi 2024-et a Rivian. Igaz, hogy az eddigi eladásai még nem állították hosszú távon stabil pályára a márkát (bár a Teslának is kellett több mint egy évtized, mire profitot termelt), de ha bír a befektetők bizalmával, akkor folytathatja a növekedést. Ehhez fontos lépés második modelljük, az R2 bevezetése, amit március 7-én lepleznek majd le. Ennek legérdekesebb vonása számunkra pedig az, hogy Európa is kap belőle a tervek szerint.
Hirdetés
A Rivian honlapján nagy betűkkel hirdetik, hogy a márka Európába érkezik, ezzel kapcsolatban már hírlevélre is lehet feliratkozni. Az Auto Expressnek pedig meg is erősítette a cég, hogy az R2 az Egyesült Királyságban is forgalomba kerül. Az egyébként elég meglepő, hogy pont a szigetország az első új piacuk Európában, hiszen ott jobbkormányos kivitelben kell árulniuk az R2-t, amiről azt gondolhatnánk, hogy pont megnehezíti a gyártási folyamatot. Eddig még csak az Egyesült Államokban és Kanadában kerültek forgalomba a Rivian modelljei, bár utóbbi országban is belefutottak kisebb-nagyobb nehézségekbe. Mindenesetre ha megállja a helyét a briteknél, utána már könnyebb lépés lenne Európa többi országában is betörni a piacra. Erre az R2 sokkal alkalmasabb, mint az R1S és R1T SUV és pick-up, hiszen azok inkább az amerikai utakra lettek méretezve. Az R2 kisebb és olcsóbb is lesz az R1-nél, és érdekes módon teljesen új platformot is fejleszt hozzá a Rivian. Ebből kiindulva az is kérdéses, az R1 melyik akkucsomagja(i) lesz(nek) elérhető(k) a kistestvérnél. A kompaktabb méret és az alacsonyabb tömeg miatt azonban akár még az alap akkumulátor is képes lehet egy közel 500 km-es hatótávra. Március 7-én remélhetőleg ezekre a kérdésekre is választ kapunk.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?