Ezek Európa kedvenc kínai autói!

Két kínai márka különösen elnyerte az európai vásárlók szívét, kitalálod melyek ezek?

A tízes listát végigböngészve egyértelmű, hogy mely kínai gyártó nyerte el leginkább a vásárlók tetszését, 5 modellel is képviselteti magát, de a második kedvenc is felsorakoztatott három típust.

Tetszik vagy sem, úgy tűnik a kínai autók hamarosan éppen annyira megszokottak lesznek Európa útjain, mint a koreai vagy épp japán modellek. Az öreg kontinensre kézzel-lábbal betörni vágyó ázsiaiak rengeteg márkával próbálkoznak, de átütő népszerűségre eddig csak kettő tudott szert tenni. Az egyik az MG, amely impozáns eladási számokkal sajátította ki magának a képzeletbeli dobogót. Első helyen a ZS szerepel több mint 14 ezer eladott példánnyal, majd a 4-es közel 9 ezer értékesített modellel, a harmadik helyre pedig a HS fért oda. Több mint 5 ezerrel lemaradva a negyedikként a BYD szerepel az összevetésben az Atto 3-mal, amely a Sealt utasította maga mögé 2024 első két hónapjában.
Hirdetés

Európa kedvenc kínai autói 2024 első két hónapjában
Márka Modellnév Eladott példányszám (db)
1. MG ZS 14 085
2. MG 4 8805
3. MG HS 7795
4. BYD Atto 3 2132
5. BYD Seal 1082
6. MG 5 1029
7. BYD Dolphin 987
8. Xpeng G9 530
9. MG Marvel R 362
10. GWM Ora 03 320
Hirdetés
Forrás: Motor1
Hirdetés
Az eddig említett modellek mindegyike kínai gyártótól érkezik, viszont a Motor1 megvizsgálta azt is, hogy mely autók fogynak a legjobban Európában azok közül, amelyek csupán gyártásukban tekinthetőek kínainak. Ebben az összevetésben toronymagasan a Tesla Model 3 trónol az élen, mögötte tisztes távolságban a Dacia Spring. Harmadikként a Volvo EX30 fért oda, míg az első ötöt a Polestar 2 és a BMW iX3 teszi teljessé.
Európa kedvenc Kínában készült autói 2024 első két hónapjában
Márka Modellnév Eladott példányszám (db)
1. Tesla Model 3 14 300
2. Dacia Spring 6155
3. Volvo EX30 5980
4. Polestar 2 2418
5. BMW iX3 2195
Forrás: Motor1
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2024.04.20. at 10:48
  Permalink

  Nem tudom, másnak feltűnt-e, de az MG ZS már taxiként is fel-feltűnöget idehaza. Kicsit fura, de abszolút örömteli jelenség, ahogy a SsangYong Korando taxik felfutása is…

 • 2024.04.20. at 17:38
  Permalink

  A cikk vészesen félrevezető.
  “Európa kedvenc autói”? Mi van? Alig van pár eladott autó a legtöbb modellnél.

  Az szemmel látható példányszámokat produkáló MG-k nagyobb része pedig a hazai brit piacon kelt el. A többi a kontinensen meg talán még mindig a kereskedői flottát gazdagítja. Szóval a kedvencségtől nagyon messze vagyunk Európában.

  A BYD meg kb a Ferrari eladási számait produkálja, amit az Atto3 esetében különösen nem értek, bár a többi modellje szerintem egytől egyik hatalmas kapufa .

  Eközben a “haldokló” európai márkák valami majdnem egy millió autót adtak el Kínában, és a “csalódást keltően kicsi” növekedést produkáló VW még mindig a második legnépszerűbb márka 650.000 eladott példánnyal, de a prémiummárkák is 200.000 körül adtak el (fejenként).

  • 2024.04.21. at 10:19
   Permalink

   Ha már így benne vagy a ferdítéscunamiban, mesélj már arról, légy szíves, hogy áll Kínában a három francia szekere, a Fiaté, a Skodáé vagy az angoloké. Nehogy kiderüljön, hogy igazából CSAK a németeknek megy Kínában(még), és a többi európai autós nemzet meg lukra futott…

   • 2024.04.21. at 11:26
    Permalink

    Akkor cáfold meg amit írtam! Ne csak itt fröcsögj meg személyeskedj két regen is…
    Akkor írdd már meg, hogy mi ferdítés? Meg tudod cáfolni? Mivel én azért utána néztem a számoknak is, mielőtt leírtam a kommentem.

    Akkor légy szíves írdd már meg az alábbiakat:
    Mennyi új autót adtak el az Európai márkák Kínában 2024-ben, ha szernted az egymillió nem valós?
    Mennyi autót adtak el a kínai márkák az EU-ban 2024-ben?

    A Volvo, a JLR vagy a Skoda is jobb számokat produkál odaát mint a kínai márkák az EU-ban.

    • 2024.04.21. at 12:37
     Permalink

     zold
     Spanyolországban 2023 decemberben (tehát nem decemberig hanem decemberBEN…) 2537db MG ZS-t adtak el második helyen a Renault Clioból kb:2400db-ot harmadik helyen a Dacia Sanderóból kb:2300db-ot
     A másik hogy Kínában kb:BYD-ből nagyjából 2,7milliót adtak el tavaly 😉

     • 2024.04.21. at 16:42
      Permalink

      Te most ezekkel a rész adatokkal mit akarsz mondani?
      Akkor még egyszer: az autógyárak szempontjából még mindig veszettül jó üzlet Kínával üzletelni. Ők megvettek ebben az évben bő egymillió európai márkájú autót, mi pedig megvettünk itt mondjuk 100.000-et az EU-ban tavaly. Nagyon kedvező a cserearány.

      És végre egy kínai márka szerepel az élen a világ legnagyobb autópiacával bíró országban? Hú… És tudod melyik a második márka jelenleg (2024 eső három hónapja alapján) ?

      Ezekkel az eladásokkal veszélyes-e vajon a BYD az európai gyártókra a hazai piacon? A számok alapján egyáltalán nem. Egyelőre persze.
      Hogy ez minek köszönhető arra csak spekulálni tudunk de egy sor importmárka (Hyundai-Kia, Tesla, Toyota) sikeres tud lenni. Személy szerint én nem estem még hasra a legtöbb modelljüktől (az Atto3-tól eltekintve), bár a tesztút még hiányzik.

      Tavaly az MG a spanyoloknál (és az olaszoknál) erőn felül teljesített (de spanyoloknál sem második, igaz a top5-ben van éves szinten), viszont az eladások 2/3-a az alap ZS. Ha jól látom a számokat valami 6000MG-t adtak el a spanyoloknál ebben az évben, ami kb egy 20%-os gyengülés a tavalyi átlaghoz képest , és a németeknél már ugyanennyivel ment lejjebb az azonos időszakhoz képest. Lehet időszakos gyengülés, de úgy fest, az MG kb túl van a csúcson.

      Egyébként amennyire látom a déli országokban az MG nagyon erős a fapados bérautók flottáiban (gyakorlatilag az olcsó kis Fiatok piaci részesedését eszi), az is lehet hogy most emésztik a bérautócégek az első autókkal szerzett tapasztalatokat.

    • 2024.04.21. at 18:04
     Permalink

     El kell, hogy keserítselek, nekem nincs két regem, aranyapám… Veled kapcsolatban viszont felsejlenek régebbről ilyesmik, hogy “The Rookie”, meg “zoldfulu”, úgyhogy csak óvatosan az ilyesmivel…

     Az a ferdítés, hogy a Renault kivonult Kínából, a Skoda is, a Stellantis tervezi(természetesen minden márkájával, a Jeep-pel is), a Fiat meg talán már 10 éve sem volt ott. A Volvo kínai, az angolok meg indiaiak – ezért nem számítanak. Tehát ismételni vagyok kénytelen magam: aki komoly számokat sóz el Kínában, az egyedül a német. A többi vagy elhasalt vagy a padlón van.

     Tedd fel magadnak eme kérdéseket: Európának fontosabb-e Kína, vagy Kínának Európa? Kinek muszáj jobban törnie magát, hogy meghódítsa a másik piacot? Kinek függ a léte is ettől? Mit gondolsz, miért kezdett a Skoda mostanság offenzívába Vietnamban? Csak nem azért, mert a kínai kudarc után keresi az újabb piacokat, ahol próbálkozhat? 😀

Vélemény, hozzászólás?