Ezért tettek mosogatógép-kapszulát egy Lada hűtőjébe az oroszok

Különleges módszer a Lada hűtőkörének tisztítására a gépi mosogatószer: vajon működik?

Városi legendát tettek próbára az orosz Garage54 szerelői: a hengerfejezés után a Lada hűtőkörében maradt sűrű, világos színű olajmaradványokat a motor megbontása nélkül, mosogatógép-kapszulával próbálták meg eltávolítani. Íme a módszer és a végeredmény!

Rengeteg városi legenda kering a ház körül fellelhető eszközök autóipari hasznosításáról, az egyik ezek közül a mosogatógép-kapszula, mint hűtőkör-tisztító. A legenda szerint a hengerfejes autó radiátorban és hűtőcsöveiben lerakódó, dugulást okozó olajmaradványok ezzel a filléres trükkel a motortér szétbontása nélkül is eltávolíthatók. A Garage54 szakembereinek egy elkapkodott hengerfejezés után kellett hasonló trükkök után nézniük. Az új alkatrészekkel telepakolt Zsiguli-motort ugyanis elfelejtették kitakarítani az összeszerelés előtt. Így a motorblokk és a hengerfej járataiban, a radiátorban és a csövekben is ott maradt a korábbi motorhibából adódó olajsár, ami komoly meghibásodásokhoz vezethet a későbbiekben.
Hirdetés
Ezt a furcsa állagú emulziót szakszerűen vagy a motor szétszerelésével, vagy méregdrága hűtőkör-tisztító szerekkel lehet orvosolni. Mivel nem maradt veszíteni valójuk az orosz szerelőknek, ezért először az interneten keringő trükköt próbálták ki: feloldottak néhány mosogatógép-tablettát egy műanyagpalackban, majd többször is átmosták vele a Lada motorjának hűtőkörét. Ez a trükk akkor is alkalmazható, ha valaki véletlenül rossz helyre öntötte a motorolajat, vagy netán szándékosan próbálták meg beszennyezni egy eladó autó hűtőfolyadékát a kérdéses szándékkal érkező vevőjelöltek. Az alábbi videón láthatjátok a folyamatot és az eredményt!
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?