Ezúttal a gázolaj ára apadhat jelentősebben

A forint ereje miatt várható üzemanyagár-apasztás, leginkább a dízelnél

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Folytatódhat az üzemanyagárak csökkenése, ám ezúttal nem elsősorban a nemzetközi árak alakulása, hanem a forint erősödése miatt.

Az üzemanyagárak tekintetében kedvező heteket tudhatunk magunk mögött, hiszen az előzőn és a mostanin a benzin ára négy alkalommal, összességében 21 forinttal csökkent, s az egyszer emelt, de kétszer apasztott árú gázolaj is olcsóbb lett 6 forinttal. Most a 95-ös 409, a gázolaj érezhetően magasabb, 430 forintos átlagáron kapható.
Hirdetés

Félteni persze nem kell a dízelt tankolókat, hiszen autójuk jellemzően jóval takarékosabb, mint a benzineseké, s az árak - lehetséges - változása ezúttal nekik kedvezhet. A tőzsdei - dollárban számolt - árak ugyanis a gázolajnál 1,7, a benzinnél csak 0,7 százalékkal apadtak. Az árcsökkenést számunkra fokozza, hogy a forint erősödni tudott a dollárhoz mérten, így fizetőeszközünkben a benzinnél is 2,6, a gázolajnál 3,6 százalékos árcsökkenés látható.
Utóbbi már biztosan elegendő egy literenkénti 3-4 forintos árapasztáshoz (a gázolaj esetében), míg a benzinnél szerényebb mértékű, literenkénti 2-3 forintos mínusz várható, de még az sem kizárt, hogy a pénteki, 4 forintos árcsökkentés miatt az is elmarad. Komoly ármérséklés a jövő hét első felében tehát semmiképp sem várható, a töltőállomások közötti jelentős, liternékénti 20-30 forintos árkülönbség azonban biztosan marad, így ezúttal is leginkább a tankolás helyére, mintsem idejére ajánlott figyelni, ám akinek nem sürgős, némi zsebben maradó apróért érdemes lehet megvárnia a jövő hét közepét a tankolással.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?