Ezúttal mi úszhatjuk meg az üzemanyagárak emelkedését

Elmaradt az áresés, talán a drágulást is megússzuk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

E héten elmaradt az üzemanyagárak csökkenése, a következőn pedig talán emelkedésükből is kimaradunk.

Noha az előző hét piaci változása, azaz a benzin és a gázolaj árutőzsdei áresése reményt adott, hogy a júliusban három egymást követő héten is emelt üzemanyagárak végre a hazai kutakon is csökkenjenek, itthon elmaradt az áresés. Az okok között egyrészt említhető a forint dollárhoz viszonyított, hajszálnyit romlott árfolyama, másrészt az a tény, hogy a változások nem minden esetben egyezőek a piac által indokolttal, s vélhetően a júliusi, mintegy 5 százalékos áremelés is enyhébb volt a változások által szükségesnél.
Most szintén a nemzetközi árakkal ellentétes változás várható a hazai kutakon, ugyanis a nemzetközi árak ezúttal emelkedtek. A portfolio.hu információi szerint a dollárban mért jegyzésárak e héten a benzin esetében 2,8, a gázolajnál 1,2 százalékkal kerültek feljebb. Itthon mégsem várható drágulás, ugyanis a forint erősödéséből következően a dollár 2,4 százalékkal lett olcsóbb, így aztán a hazai fizetőeszközből már csupán 0,4 százalékkal kell többet adni a 95-ösért, míg a gázolajat 1,2 százalékkal olcsóbban kapjuk.
Hirdetés
Utóbbiakból következően hazánkban nem várható a benzin drágulása, a gázolaj ára pedig akár apadhat is, a két heti változás összegeként akár 5 forinttal is, így csökkenhet a jelenleg 424-425 forintos átlagáron kapható benzin és a jellemzően 432-433 forintos gázolaj közötti árkülönbség.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?