Ezzel a kisbusszal hódítaná meg a luxuspiacot Kína?

A Zeekr 009 újabb jele annak, hogy Kína igenis komolyan gondolja az autógyártást

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Első ránézésre egy guruló doboznak tűnhet a fiatal Zeekr márka második modellje, azonban mint mindig, a számok itt is beszédesek.

A Zeekr márka kapcsán fölösleges évtizedekre visszatekintő múltat keresgélni, hiszen a kínai gyártó ebben az évtizedben született, egészen pontosan tavaly alapították. Az első modelljük, a 001 meglepő eredményeket hozott, ugyanis a kínai piacon egész kelendő, csak idén októberben több mint 10 ezer példányt adtak el belőle. Ennek a gyártónak a második üdvöskéje tehát a 009 és ha a névadásban nem is profik, a második modellben sokkal több van, mint amit elsőre sejthetnénk.
Hirdetés
A 009 külleme ízlése válogatja, hogy kinek mennyire tetszetős, azt azonban el kell ismerni, hogy az autó elsőre egy hatalmas dobozra hasonlít. Még nagyobb "hűtőrácsokkal", ami ráadásul indokolatlan, hiszen kizárólag elektromos hajtásról beszélünk. A Zeekr gyorsan meg is magyarázta az ellentmondást, mely szerint a hűtőrács helyén 154 programozható ledizzó kapott helyet. A 009 méreteiben is a nagyok ligájában játszik: 5209 milliméter hosszú, 2024 milliméter széles és 1867 milliméter magas, a tengelytáv 3205 milliméter, a tömege pedig több mint 2,8 tonna, ami még a kisbuszok kategóriájában is magas értéknek számít.
Hirdetés
A grandiózus méretek ellenére a maga ligájában gyorsnak mondható a Zeekr modellje, ugyanis álló helyzetből 100 km/h-ra mindössze 4 és fél másodperc alatt gyorsul. Ez persze annak a két elektromotornak köszönhető, amit a kínaiak belepakoltak, ezeknek együttes teljesítménye 536 lóerő. Persze ez a hajtáslánc igencsak energiaigényes, így a 009 esetében az aksit sem spórolták el; egy 140 kWh-s tárolóegység került az autóba, mely 822 kilométeres hatótávot ígér. A beltér valamivel szokványosabb, mint a küllem, de azért a kocsi belsejét is telepakolták extrákkal. Alapesetben 6 üléssel számolhatnak a vásárlók 2+2+2-es felosztásban, mind a hat ülés hangvezérléssel irányítható, beépített masszázs-funkciókkal rendelkezik, és még étkezőasztal is dukál a beltérhez. A sofőr dolgát 30 különböző vezetéstámogató rendszer segíti, na meg persze a 15,6 colos érintőképernyővel szerelt középkonzol. A Zeekr elmondása szerint a 009-es a világ legbiztonságosabb kisbusza, ezt pedig azzal indokolták, hogy a 12 rövid hatótávú ultraszonikus radar, a 4 2 megapixeles és a 7 8 megapixeles kamera kellő biztonságot tud garantálni az utasok számára, természetesen a vezető közreműködésével és a már említett biztonsági rendszerekkel. A tervek szerint az értékesítés jövőre indulhat el, egyelőre kizárólag Kínában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?