Ezzel a Volvóval járt vadászni Kádár János!

Egy különleges gyűjteményben őrzik azt a "magyar" Volvót, amelyet Kádár János is használt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy győri gyűjtőnél pihen nagy becsben az a Volvo Laplander, amellyel még a múlt század derekán vadászni járt az egykori pártelnök.

Az 1900-as évek önkényuralmi Magyarországáról számtalan rettegett autót lehetne felsorolni, hiszen akkoriban egyetlen rossz mondat is elég volt ahhoz, hogy éjjel megjelenjen a "fekete autó". A Kádár-rendszerben már kevésbé volt elterjedt ez a szokás, így ebből az időszakból kevésbé félelmetes járművek is fennmaradtak. Egy kiemelkedő példány közölük az a Laplander, amely jelenleg a győri Volvo múzeumban található szinte eredeti állapotában.
Hirdetés
Juhos Sándornál, a kollekció tulajdonosánál aligha ismeri bárki jobban a konkrét járművet, hiszen ez volt a gyűjteményének az első darabja, és az évek során kínosan ügyelt rá, hogy a lehető legjobb állapotban maradjon fent majdnem úgy, ahogyan Kádár János hagyta. Az egykori pártvezér a videóban szereplő Laplanderrel járt vadászni, de nem csak emiatt értékes a svéd márka nevével fémjelzett modell. Bár elsőre apróságnak tűnik, mégis fontos, hogy ezen kívül csupán egyetlen egy példányban található meg a Csepel autógyár leltárszámát jelző plakett - a másik ilyen Laplander szintén az akkori kormányhoz köthető, ugyanis azt Czinege Lajos használta. A Kisalföld videójában nem csak a jármű történetére derül fény, hiszen a tulajdonos elárulja, miért inkább magyar, mintsem svéd ez a Volvo, elvégre a hajtásláncon kívül szinte minden egyes alkatrészt itthon gyártottak hozzá.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?