Felefelé ívelő autóeladások

Egyre több autó talál gazdára Európában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Noha az év elmúlt 8 hónapjának összesített európai autóeladásai még nem érik el a tavalyit, augusztusban többen vettek autót mint egy évvel korábban.


Igazolódni látszik a Magyar Gépjármű Importőrök Egyesületének év eleji jóslata, mely szerint tavaly már olyan mélypontját érte el a hazai autóértékesítés, hogy idén már mindenképp növekedés várható. Annak ellenére is látszik ez, hogy mind kevesebb magánvásárló regisztrálható jelenleg a piacon. A cégek közül azonban sokan már nem tudták tovább odázni gépjárműparkjuk frissítését, így, ha nem is jelentős mértékben, de a Jato Dynamics adatai szerint az év első 8 hónapjában 5 százalékkal, azaz mintegy 1400 példánnyal több autót adtak el idén, mint tavaly, a 30 568 példányos 8 havi érték természetesen még messze elmarad a két évvel korábbitól is és volt év, amikor két hónap alatt fogyott ennyi.
Ezzel szemben az európai összesített, az év 8 hónapjára vonatkozó értékesítési szám annak ellenére alulmúlja 1,1 százalékkal a tavalyit, hogy augusztusban viszonylag jelentős, 7,8 százalékos piacbővülés volt megfigyelhető a kontinensen. Ha a magyar számokat nézzük, itthon az előző évihez képest 14,2 százalékos pluszt mutatott az augusztus, ami a tavalyinál bő 400 darabbal több autó értékesítését jelentette.
A legnépszerűbb 10 modellel (rangsor szerint: VW Golf és Polo, Ford Focus és Fiesta, Opel Corsa és Astra, VW Passat, Renault Clio és Mégane, Peugeot 207) nyolcan könyvelhettek el kereslet-bővülést augusztusban, ám éves szinten csak a két legfrissebb típus, azaz a Focus és a Passat népszerűsége növekedett. Jelenleg itthon is az idei év slágermodellje a Focus, ám azt fontos megjegyezni, hogy egyelőre még ez évben is zömében a korábbi generációt értékesítették.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?