Földön repül a Scania

Scania repülőtéri alkalmazások

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Scania az utak királya! - tartja a kamionos körökben ismerős mondás, de a svéd gyártó most a repülőterek meghódítására készül.

Kifutópálya-tisztító és tűzoltó gépkocsi, reptéri kiszolgáló busz, alacsony padlós vontató, elosztó fuvarozást végző jármű – a Scania a teljes, repülőtéri alkalmazásokhoz kifejlesztett palettáját felvonultatta az e héten nyitott müncheni Inter Airport Europe kiállításon.
A kínálat részét képezik a biodízel üzemanyaggal is működtethető ipari- és áramfejlesztő motorok, amelyek megfelelnek a 2014-től érvényes, rendkívül szigorú Stage IV és Tier 4 környezetvédelmi előírásoknak. A Scania moduláris rendszerében gyártott részegységek nagyban megkönnyítik az alkatrészellátást és a szervizelést: a motorok a Scania moduláris égéstér koncepció alapján épülnek, közös komponensekkel és konstrukciós megoldásokkal, így a többi Scania kamionban, buszban, illetve motorban is megtalálhatók. A svéd gyártó a helyi szabályozásoknak és igényeknek megfelelően a buszok és kamionok részére Euro 6, EEV, Euro 5, illetve az Európán kívüli piacokon Euro 4 és Euro 3 környezetvédelmi normának megfelelő erőforrásokat kínál.

Nem csak a közutakon, hanem a repülőterek földi kiszolgálásában részt vevő járműveknél is kiemelten fontos szempont a környezetvédelem, ezért a Scania olyan megoldásokat kínál az üzemeltetők számára, amelyekkel jelentősen alacsonyabb széndioxid-kibocsátást érhetnek el. A megújuló üzemanyagokkal, mint a biogázzal, a biodízellel vagy a bioetanollal működő motorok a termékportfólió szerves részét képezik, továbbá a kapcsolódó szolgáltatások mindegyike aprólékosan, személyre szabható – ezt szemléltetik a kiállításon felsorakoztatott gépkocsik. A Scania ezen tudatos törekvéseinek eredménye, hogy a „griffmadaras” tűzoltó-, mentő-, valamint a különféle teher- és személyszállító járművek a kontinens legfontosabb repülőterein dolgoznak.

Érdemes néhány érdekes járművet kiemelni az Inter Airport Europe felhozatalából. A Scania OmniCity és OmniLink autóbuszok - amelyek eredetileg városi és elővárosi közlekedési igényeket elégítenek ki - könnyen átalakíthatók reptéri transzferekké: az alacsony padlós járművek 2 vagy 3 tengellyel, igény esetén csuklós kivitelben rendelhetők, tetszés szerinti ajtószámmal, illetve belső elrendezéssel.
Ugyancsak a megrendelőtől függ, hogy a busz milyen üzemanyagot felhasználva működjön, így biogázzal, földgázzal vagy ezek keverékével, de biodízel erőforrással szintén elérhető a jármű, csakúgy, mint bioetanollalhajtható motorral. A különféle, a könnyű beszállás érdekében alacsony padlós vontatókra is jellemző a motorok eme széles skálája, és a Scania moduláris rendszerében készült járművek kialakítási lehetősége biztosítja, hogy a kombinációk száma majdhogynem végtelen. A normál részegységek felhasználásával a járművek akár öt- vagy hattengelyesek is lehetnek, a tucatnyi fülke- és felépítmény-alapvariációk között pedig könnyen megtalálhatók a feladatokra legideálisabb eszközök.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?